Banner

Maatregelen energietransitie glastuinbouw

20 september 2023 | Door:  Harm-Jan de Boer

Nederland staat voor de opgave om in 2030 de broeikasgasemissies fors gereduceerd te hebben. Om dit te bereiken moeten in alle sectoren maatregelen worden genomen. Dat geldt ook voor de glastuinbouw. Naast stimuleringsmaatregelen wordt ingezet op het geleidelijk zwaarder belasten van het gebruik van aardgas. De impact van de maatregelen op de sector is groot. Niet-duurzaam telen lijkt geen toekomst meer te hebben.

Energiebelasting

Zoals al eerder was aangekondigd worden in het Belastingplan 2024 voor de glastuinbouw twee belangrijke wijzigingen voorgesteld in de energiebelasting. Beiden gaan in per 1 januari 2025. Het gaat om de afschaffing van de verlaagde tarieven op gas en om de vrijstelling elektriciteitsopwekking te beperken. Nieuw is dat wordt gekozen om beide maatregelen geleidelijk in te voeren en wel in de vanaf 2025 tot 2030. Om niet te worden beticht van ongewenste staatssteun moest hiervoor eerst een goedkeuring uit Brussel voor worden opgehaald. Vandaar dat er nu pas duidelijkheid is.

Afschaffen verlaagde energiebelastingtarieven

De energiebelasting kent verlaagde tarieven op aardgas voor de glastuinbouwsector. De verlaagde tarieven zorgen ervoor dat glastuinbouwbedrijven die veelal een relatief kleine omvang kennen, vergelijkbare energiebelastingtarieven betalen als grotere energie-intensievere bedrijven. Het voorstel is nu om de verlaagde tarieven geleidelijk af te schaffen. Beoogd wordt dat hiermee de energietransitie in de glastuinbouw verder wordt ondersteund en daarvoor tegelijk een budgettaire opbrengst wordt gerealiseerd.

Beperken vrijstelling elektriciteitsopwekking

Hetzelfde wordt beoogd met het voorstel om per 1 januari 2025 ook (de gasinput voor) warmte en elektriciteit voor eigen gebruik te belasten met energiebelasting. Dit voorstel raakt overigens niet alleen de glastuinbouw.

Nu geldt er nog een vrijstelling voor het gebruik van aardgas en elektriciteit die worden gebruikt voor het opwekken van elektriciteit. Zonder deze ‘input’-vrijstelling zouden de leveringen aan het net dubbel worden belast. Dat is ongewenst en ook de reden dat de leveringen aan het net onder deze vrijstelling blijven vallen. Niet meer vrijgesteld is de input ten behoeve van eigen gebruik van warmte of elektriciteit. Zoals gezegd wordt de vrijstelling geleidelijk afgebouwd vanaf 2025 tot 2030. De maatregel zal in elk geval de nodige impact hebben op het gebruik van WKK-installaties.

CO2-heffing glastuinbouw

Ten slotte zal er per 1 januari 2025 ook een CO2-heffing glastuinbouw worden geïntroduceerd. De CO2-heffing is in feite de opvolger van het huidige kostenvereveningssysteem. Doel is onder meer om niet alleen emissies die samenhangen met de teelt te beprijzen maar ook de uitstoot die samenhangt met de energieproductie voor het net. De nieuwe regeling gaat daarom ook gelden voor de energiebedrijven van de glastuinbouw.

Samenvattend

Duidelijk is dat de belastingdruk bij niet-duurzame grootverbruikers aanzienlijk hoger zal worden. Ook al zal de invoering daarvan vanaf 2025 geleidelijk plaatsvinden. Daar tegenover staat dat er voor telers die voor duurzaamheid gaan uit meer subsidiemogelijkheden kunnen kiezen. Het gaat dan om fiscale subsidies als de EIA (energie-investeringsaftrek) tot aan het benutten van de gelden die in het klimaat- en transitiefonds gereserveerd staan. Zo zal voor het investeren in warmtepompen de SDE++ klaar moeten staan.

Wat kunnen wij voor je doen?

Er komt straks - en misschien nu al - veel op je af. En 2025 is dichtbij. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden om met overheidssubsidies over te gaan naar een meer duurzame bedrijfsvoering? Neem dan vooral contact op met ons op!    

Harm-Jan de Boer

Harm-Jan de Boer

Btw specialist

088 2531000 | hdeboer@alfa.nl


Meer over Harm-Jan