Banner

“Dankzij DISC komen je verbeterpunten naar buiten”

2 juni 2020

Op z’n 56ste staat Gert Timmer voor de moeilijkste beslissing uit zijn ondernemersloopbaan: het bedrijf dat hij 33 jaar terug begon overdragen. “En dat valt niet mee voor een beetje eigenwijs persoon”, zegt hij met een glimlach. Eigenwijs of niet: Gert pakt de overdracht van ‘Timmer Grond-, Weg- en Waterbouw’ gedegen aan. Op advies van zijn eigen accountant - ‘die heb ik ook al 33 jaar’ - haalde hij Alfa erbij. In eerste instantie voor een second opinion, wat uiteindelijk heeft geleid tot een DISC-persoonlijkheidsanalyse om beter te kunnen schakelen met zijn potentiële opvolgers. “Het praat nu een stuk makkelijker.”

Drieëntwintig was Gert, toen hij begon met het bedrijf dat nu een forse onderneming is, gevestigd in Nijkerk. “Het is nooit mijn bedoeling geweest dat het zo groot zou worden. Ik dacht: ik groei door naar een man of tien, vijftien met een beetje verhuur en agrarisch werk. Maar het is een beetje anders gelopen.” Precies 33 jaar later staat de teller op 55 personeelsleden in vaste dienst en 20 inhuur.

Gert: “Het agrarisch loonbedrijf maakt twintig procent van de inkomsten uit, de verhuur van machines tien en voor zeventig procent werken we voor de overheid. We mogen de laatste jaren niet klagen over het verdienmodel. In het begin van de coronacrisis was het even schrikken, dat de overheid de boel op slot zou gooien en geen aanbestedingen meer zou doen. Maar het rommelt lekker door. Het is wel een beetje een andere tijd, met gesprekken en interviews via videobellen en de telefoon, maar we mogen als bedrijf echt niet klagen.”

Bedrijfsovername

Het zal een jaartje terug zijn geweest schat Gert, dat het onderwerp ‘bedrijfsovername’ op tafel kwam aan de Barneveldseweg 105. “Met zo’n bedrijf kun je niet wachten tot je zelf 65 jaar bent. Mijn zoon Robin is nu 28, hoofduitvoerder Andres die al meer dan tien jaar in dienst is wil ook participeren. Maar hoe moet je het in gang zetten? Er komen zoveel ins en outs bij kijken. Het gaat zeker om cijfers, maar ook om een heel groot emotioneel aspect. Voor mij is het niet makkelijk, je bent 33 jaar eigen baas geweest en dan moet je het uit handen geven.”

Niet goed of fout

Zijn boekhouder die Gert al vanaf de start bij staat geeft een eerlijk advies: haal er een externe partij bij. “Het mooiste zijn toch wel die vreemde ogen.” Het werd Alfa. DISC-adviseur Rolf van der Steeg brengt de DISC-persoonlijkheidsanalyse ter sprake om de aanstaande partners dichter bij elkaar te brengen. “Hij zegt: dan kun je nog beter op elkaar aansluiten. Aan de hand van de analyse komen er goede punten uit, maar ook je valkuilen. En het mooie van DISC is: het is niet goed of fout. Het is wel heel leuk om te doen. Je leert elkaar op een heel andere manier kennen.”

Bevestigd in vermoedens

Oók als je je eigen zoon al 28 jaar en je hoofduitvoerder al tien jaar kent, erkent Gert. “In je achterhoofd weet je dingen wel. Door de DISC-analyse word je in je vermoedens bevestigd. Ja, ook bij mijzelf. Ik wist wel een beetje dat ik veel praat en meer moet luisteren. DISC wijst dat uit. Je leert er wel van. En je gaat erop letten. Maar dat gaat stap voor stap. Je kunt niet zomaar je karakter veranderen.”

Vervolggesprekken

Bij een eenmalige analyse blijft het niet. De uitkomsten van de analyse zijn voor Rolf van der Steeg dankbare onderwerpen bij de vervolggesprekken en coaching met het drietal. De analyses hebben merkbaar resultaat in de gesprekken over de overname, constateert Gert. “We praatten eigenlijk altijd al makkelijk. Maar ik dwing mezelf er nu toe om minder te praten en beter te luisteren naar de adviezen van Robin en Andres. Aan de andere kant toont de analyse aan dat zij meer leiderschap moeten tonen. Daar schrik ik niet van, dat zijn dingen die de jongens nog moeten leren. En dat wisten zij ook wel, maar het komt nu echt naar buiten. Iedereen pakt zijn verbeterpunten op.”

Inmiddels gaan de gesprekken de volgende fase in. “Het is een heel proces. Het gaat om waardebepaling, een stukje goodwill. En hoe wil je het opzetten: in een eigen BV of laat je de jongens instromen? Het is een stappenplan van vijf jaar dat we hebben uitgestippeld.”

Meer lezen over DISC