Banner

Het succes van een bedrijfsoverdracht

4 december 2023 | Door:  Rémon Kwant

Het is bijna een jaar geleden sinds ik begon als projectleider bij Alfa Consultants, de corporate finance tak van Alfa Accountants en Adviseurs. Bijna dagelijks zit ik om tafel met klanten voor strategisch en financieel inzicht rondom overnames. Maar als adviseur speel ik ook een grote rol als emotionele steun voor klanten die door grote veranderingen gaan. Lees je mee?

In een wereld die steeds meer wordt beïnvloed door automatisering en kunstmatige intelligentie, is één essentieel element nog steeds niet te vervangen door technologie: het begrijpen van emoties en gevoelens in het proces van (ver)koop of fusie. Dit onderdeel binnen ons werkveld wordt veelal onderschat.

De emotionele reis bij een bedrijfsoverdracht

Bij bedrijfsoverdrachten spelen emoties vaak een grote rol in de besluitvorming. Stel je voor dat je je bedrijf, dat voor jou aanvoelt als een kind, moet verkopen. Dat is niet alleen een zakelijke transactie, maar een emotionele reis. Een goede prijs is belangrijk, maar het gevoel bij de koper is vaak net zo cruciaal. De reden van verkoop geeft vaak al aanleiding om in dit stadium als adviseur extra betrokken te zijn. Denk bijvoorbeeld aan een eigenaar die als gevolg van privé-omstandigheden de onderneming moet verkopen. In deze situaties adviseer ik de klant steevast om iemand binnen zijn of haar privé-omgeving te betrekken bij het komende verkooptraject. Zelfs als dat lastig is vanwege het vertrouwelijke karakter van de situatie.

Enthousiasme bij kopers

Aan de andere kant van de tafel zie ik vaak opwinding en enthousiasme bij potentiële kopers. Het vooruitzicht van nieuwe markten, concurrentiekracht en groei zorgt voor actie en ambitie. Mijn rol als adviseur begint vaak met het samenbrengen van verkoper en koper, waarbij de eerste indruk cruciaal is.

Onderhandelen: het spel van geven en nemen

De onderhandelingsfase brengt een extra laag emoties met zich mee. De verkoper wil het maximale voor zijn 'kind', terwijl de koper wil verwerven zonder de hoofdprijs te betalen. Emoties variëren van spanning tot irritatie en teleurstelling, vooral als een potentiële koper zich terugtrekt. Het zorgvuldige spel van geven en nemen begint.

Het belang van de overnameadviseur

Bij bedrijfsoverdrachten draait het niet alleen om emoties, maar ook om belangen. Als adviseur moet ik de klant begeleiden bij het nemen van de juiste beslissingen op het juiste moment. Soms ben ik de 'good cop', soms de 'bad cop'. Het maakt mijn werk complex, uitdagend, leuk en vooral persoonlijk.

Jouw Reis naar succesvolle bedrijfsoverdracht

Veel van mijn klanten beschrijven het proces van bedrijfsoverdracht als intensief, als een emotionele rollercoaster. Een goed gevoel en vertrouwen in je adviseur zijn cruciaal voor een succesvolle afronding. Ben je op zoek naar begeleiding bij de verkoop of overname van je onderneming? Neem contact met me op of met een van mijn collega’s van Alfa Consultants via telefoonnummer 088-2533300 of stuur een e-mail naar consultants@alfa.nl.

Laten we samen jouw bedrijfsoverdracht tot een succes maken!

Rémon Kwant

Rémon Kwant

Adviseur / Projectleider Fusies en Overnames

088 253 3253 | rkwant@alfa.nl


Meer over Rémon