Banner

Een gids voor succesvol mkb

19 juni 2024 | Door:  Geert Hille

Ontdek het 7S-model van McKinsey: Jouw sleutel tot succes

Als MKB-ondernemer sta je voor de uitdaging om je bedrijf efficiënt te leiden en te laten groeien in een competitieve markt. Een krachtig hulpmiddel om je organisatie te verbeteren is het 7S-model van McKinsey. Dit model helpt bij het analyseren en optimaliseren van de interne processen en structuren van je bedrijf. Wat houdt het 7S-model in hoe kan je als mkb-ondernemer je unieke positie benutten om met dit model succes te behalen?

Wat is het 7S-model?

Het 7S-model, ontwikkeld door McKinsey & Company, bestaat uit zeven onderling verbonden elementen die essentieel zijn voor het functioneren van een organisatie. Deze elementen zijn verdeeld in harde en zachte componenten, die samen zorgen voor een holistisch begrip van uw bedrijf.

De Harde Elementen

De Zachte Elementen

Verandering is Verbonden: de dynamiek van de S'en

Een cruciaal aspect van het 7S-model is dat de elementen onderling verbonden zijn. Een wijziging in één van de S’en heeft vaak impact op één of meerdere andere S’en. Bijvoorbeeld:

Veel mkb-ondernemers hebben de neiging om zich te richten op onmiddellijke oplossingen voor specifieke problemen zonder voldoende aandacht te besteden aan de bredere impact op de andere elementen van het 7S-model.

Beslissingen die bijvoorbeeld zijn gericht op het verbeteren van de efficiëntie door nieuwe systemen te introduceren, kunnen ongewenste effecten hebben op de bedrijfscultuur of de vereiste vaardigheden van het personeel.

Het is daarom van groot belang om de samenhang en onderlinge afhankelijkheden van de verschillende S'en in het oog te houden om onvoorziene complicaties te voorkomen.

Breng je onderneming naar een hoger niveau!

Om het 7S-model effectief te gebruiken, volg je deze stappen:

  1. Analyseer de huidige situatie: Beoordeel de staat van elk van de zeven elementen.
  2. Stel doelen: Bepaal wat je wilt bereiken en waar verbeteringen nodig zijn.
  3. Ontwikkel een actieplan: Maak een plan om veranderingen door te voeren en verbeteringen te realiseren.
  4. Implementeer en evalueer: Voer de veranderingen door, monitor de voortgang en pas aan waar nodig.

Veel van deze elementen zijn zaken waarmee je je dagelijks al bezighoudt. Het 7S-model biedt echter een gestructureerde manier om deze inspanningen te evalueren en te optimaliseren, wat zorgt voor herkenning en een efficiëntere aanpak.

Sleutel tot succes

Het 7S-model van McKinsey biedt een waardevol kader om je mkb-bedrijf te verbeteren. Door aandacht te besteden aan alle zeven elementen kun je je bedrijfsvoering optimaliseren en een sterke basis leggen voor duurzame groei en succes. Onthoud dat wijzigingen in één van de S’en vaak invloed hebben op de andere elementen, dus een integrale benadering is van cruciaal belang.

Voor meer informatie of hulp bij het toepassen van het 7S-model in uw bedrijf, neem gerust contact op met het dichtstbijzijnde kantoor van Alfa. Wil je meer weten over onze dienstverlening kijk dan op Alfa Mkb bedrijfsadvies.

Geert Hille

Geert Hille

Strategisch bedrijfsadviseur

088 2531680 | ghille@alfa.nl


Meer over Geert