Banner

Duurzaamheidsverslaggeving: juist voor het mkb!

20 januari 2020 | Door:  Jelmer Beckmann

Duurzaamheid: we kunnen er ondertussen niet meer omheen. Gemerkt en ongemerkt is iedere onderneming er steeds meer mee bezig. Ook gaan steeds meer ondernemingen waarde hechten aan hoe duurzaam hun leveranciers en andere samenwerkingspartners zijn. Om zo goed mogelijk naar buiten te brengen wat jouw onderneming doet op het gebied van duurzaamheid, kun je gebruikmaken van duurzaamheidsverslaggeving.

Veel mkb-bedrijven doen meer aan duurzaamheid dan dat zij zich bewust zijn, denk hierbij aan zonnepanelen en elektrische (bedrijfs)auto’s. De volgende stap is het publiceren van deze prestaties. Het is zonde om deze prestaties niet te laten zien aan de buitenwereld. Zo creëer je een frisse en positieve uitstraling voor je onderneming, waar (mogelijk) toekomstige afnemers zeker waarde aan hechten.

Wat is duurzaamheidsverslaggeving precies?

In een duurzaamheidsverslag presenteer je als onderneming wat jouw prestaties zijn op het gebied van duurzaamheid of maatschappelijk verantwoord ondernemen. Een duurzaamheidsverslag kan worden opgenomen als deel van het bestuursverslag in de jaarrekening. Het is ook mogelijk om dit als apart verslag te presenteren. Een andere mogelijkheid is om op de website van je onderneming een aparte pagina aan duurzaamheid te richten.

Waarom gebruikmaken van duurzaamheidsverslaggeving?

Niet-financiële informatie gaat een steeds grotere rol spelen. Door open te zijn en te presenteren wat jouw onderneming allemaal doet op het gebied van duurzaamheid, zorg je voor positieve publiciteit over je onderneming. Zo kan een duurzaamheidsverslag daadwerkelijk bijdragen aan commercieel succes.

Steeds meer ondernemingen hebben al zo’n duurzaamheidsverslag of een pagina over duurzaamheid op hun website, die zij actief verspreiden via internet en social media.

Alfa en duurzaamheidsverslaggeving

Jouw accountant kan je helpen bij een dergelijk duurzaamheidsverslag; denk hierbij aan het opstellen van een duurzaamheidsverslag, maar ook bij het verstrekken van zekerheid bij dit verslag. Met deze zekerheid wordt er meer waarde gehecht aan de rapportage.

Contact

Benieuwd wat Alfa allemaal doet op het gebied van duurzaamheid en duurzaamheidsverslaggeving? Neem een kijkje op https://www.alfa.nl/over-alfa/duurzaam.

Wil je graag gebruikmaken van duurzaamheidsverslaggeving en/of ben je benieuwd naar de mogelijkheden, neem gerust contact op met een van onze adviseurs bij Alfa!

Jelmer Beckmann

Jelmer Beckmann

Manager subsidies mkb

088 2532793 | jbeckmann@alfa.nl


Meer over Jelmer