Banner

Corona: welke ondersteuning krijgen werkgevers en werkenden?

18 maart 2020 | Door:  Edwin Timmermans

Op 17 maart hebben de ministers van Economische Zaken, Financiën en Sociale Zaken nieuwe maatregelen in de coronacrisis bekendgemaakt. Voor werknemers zorgen deze uitzonderlijke maatregelen ervoor dat zoveel mogelijk inkomen behouden blijft. Werkgevers worden ondersteund in het behoud van hun onderneming.

Met onmiddellijke ingang vervalt in verband met de coronacrisis de regeling voor Werktijdverkorting (WTV). Per direct komt daarvoor in de plaats de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW). De overheid belooft snel te komen met nadere informatie en invulling van deze regeling.

Tegemoetkoming loonkosten

Voor nu is bekend dat werkgevers bij tenminste 20 procent omzetverlies voor in elk geval de maanden maart, april en mei een tegemoetkoming in de loonkosten kunnen aanvragen. Deze bedraagt maximaal 90% van de loonsom, afhankelijk van het omzetverlies. Een voorschot daarop wordt verstrekt door het UWV. Deze bedraagt 80% van de tegemoetkoming. De ondersteuning moet ervoor zorgen dat bedrijven hun personeel onder de huidige moeilijke marktomstandigheden zo goed mogelijk kunnen blijven doorbetalen.

Voorwaarden

Voorwaarden om voor de noodmaatregel in aanmerking te komen zijn:

In de afgelopen dagen zijn bijna 80.000 aanvragen voor werktijdverkorting ingediend. Deze aanvragen vervallen niet, maar worden meegenomen en afgehandeld in de nieuwe regeling. Anders dan bij de WTV-regeling vallen onder de NOW-regeling ook oproepkrachten.

Ferme ondersteuning

Deze nieuwe maatregelen kunnen worden getypeerd als een ferme ondersteuning voor bedrijven, de werkgelegenheid en de inkomens in de coronacrisis. Die heeft ingrijpende gevolgen in het maatschappelijk en sociaal leven.

Over de uitvoering en precieze voorwaarden van de NOW-regeling en de ondersteuning voor zelfstandigen wordt hopelijk snel meer bekend. Uiteraard blijven we je informeren en waar nodig natuurlijk vooral: helpen.

Help Alfa met je vraag!

Ook kun je ons helpen: stel ons gerust een vraag over deze nieuwe maatregelen. Breed geldende antwoorden nemen we mee in volgende berichten. Mochten wij het antwoord niet weten, dan gaan we voor je op zoek naar een oplossing.

Edwin Timmermans

Edwin Timmermans

Senior Personeelsadviseur

088 2532518 | etimmermans@alfa.nl


Meer over Edwin