Banner

Aandelenparticipatie door werknemers

4 juni 2019 | Door:  Jasper Gorter

Er is volop schaarste op de arbeidsmarkt en ondernemers proberen (de belangrijke) werknemers zo veel mogelijk te boeien en te binden. Het gebeurt daarbij nogal eens dat wordt gedacht aan een aandelenparticipatie in de onderneming door deze werknemers. Dit kan inderdaad een mooie vorm zijn om je belangrijke personeelsleden te binden aan je onderneming. Toch kent een aandelenparticipatie ook veel haken en ogen. Zijn er alternatieven?

Voordelen aandelenparticipatie

Een aandelenparticipatie is de ultieme manier om werknemers te binden aan je onderneming. Immers, de werknemers investeert bewust in de aankoop van de aandelen en ziet zich – als het goed is – beloont met een mooi rendement op deze investering. Het voelt uiteraard voor een werknemer veel meer als de ‘eigen zaak’ als hij aandelen heeft. Dit zal er vaak toe leiden dat hij graag een stapje harder loopt en veel minder geneigd is om te kijken wat concurrenten te bieden hebben.

Belangrijke aandachtspunten aandelenparticipatie

Als je als ondernemer de verkoop van aandelen aan werknemers overweegt, is het van belang om je een aantal zaken te realiseren. Allereerst zal een werknemer een zakelijke prijs voor de aandelen moeten betalen, omdat je als ondernemer anders tegen de heffing van loonbelasting aanloopt en dat is een kostbare aangelegenheid.

Veelal kan een werknemer vaak de aankoopprijs niet financieren en zul je hem daarvoor een lening moeten verstrekken. Hierbij moet de te betalen rente zakelijk zijn. Dit alles vraagt om afstemming met de Belastingdienst om problemen te voorkomen. Verder is de waardering van een onderneming een complexe aangelegenheid.

Er zijn er nog een groot aantal andere zaken waar vooraf goed over nagedacht moet worden, waaronder:

Uiteraard valt er nog veel meer te zeggen over de aandelenparticipatie. In het algemeen is het van belang om je als ondernemer vooraf bewust te zijn van de aandachtspunten om zo een bewuste keuze te maken voor een aandelenparticipatie, of toch liever voor een alternatief: de winstdelingsregeling. 

Winstdelingsregeling

Wat wij in de praktijk regelmatig zien is dat ondernemers kiezen voor een winstdelingsregeling. Vaak wordt daarbij een bepaald percentage van de jaarwinst vrijgemaakt om onder (belangrijke) werknemers te verdelen. Maar het is natuurlijk ook mogelijk om een andere grondslag te kiezen in plaats van de winst. Ook hierbij is het van belang om als ondernemer vooraf goed na te denken over de vormgeving van de winstdelingsregeling:

Wat kan Alfa hierin voor je betekenen?

Het vasthouden van de (belangrijke) werknemers is vaak cruciaal voor ondernemers. Er zijn hiervoor verschillende vormen van (financiële) prikkels die je kunt gebruiken. Denk vooraf goed na over de aandachtspunten die de verschillende vormen met zich meebrengen. Uiteraard helpen we je daar graag bij. Neem daarvoor gerust contact op met één van onze adviseurs bij jou in de buurt. Met meer dan 30 vestigingen is Alfa overal dichtbij.

Jasper Gorter

Jasper Gorter

Hoofd vaktechniek fiscaal

088 2531011 | jgorter@alfa.nl


Meer over Jasper