Banner

Schakel op tijd…

15 oktober 2020 | Door:  Rick van der Pennen

In het begin van de coronacrisis kwamen de banken snel met een regeling voor uitstel van rente en aflossing bij bedrijfsleningen van klanten die daar behoefte aan hadden. Bedrijven konden eenvoudig een betaalpauze van bijvoorbeeld zes maanden aanvragen op hun leningportefeuille. Voor de 2e (gedeeltelijke) lockdown heeft de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), de heer Buijink, inmiddels aangekondigd dat banken deze keer niet met een algemene regeling zullen komen. 

"Niemand heeft er belang bij, ook die ondernemer niet, als ze zich in de schulden blijven steken terwijl er geen toekomstperspectief is", zegt Buijink. "Dat is hard en vervelend. Ik voel met die mensen mee, maar het is de verstandige manier waarop wij ook andere ondernemers kunnen blijven helpen als bank."

Dit betekent dat banken deze keer hun afweging op klantniveau gaan maken en dit plaats vindt op individueel ondernemeringsperspectief. Het is daarom belangrijk dat elke ondernemer zijn bedrijfs- en financieringsplan op orde heeft.  Elke ondernemer inventariseert uiteraard de komende tijd eerst zelf, ongeacht de opstelling van de banken, hoe de 2e (gedeeltelijke) lockdown het beste door te komen. Waarbij ook de afweging doorgaan, al of niet aangepast, of (gedeeltelijk) staken wordt gemaakt. Hoe kijk je als ondernemer naar de korte of langere termijn? Belangrijk daarbij is om een aantal scenario’s door te rekenen en een liquiditeitsprognose te maken. Vervolgens komt pas de vraag hoe dit te financieren. Dat is uiteraard afhankelijk van de vraag welke liquiditeitsruimte voor de kortere of langere tijd overbrugd moet worden, of regelingen van de overheid en belastingdienst ingepast kunnen worden en daarna pas welke middelen uit eigen geld, familiekapitaal, investeerders, via financieringsplatforms of banken gezocht moet worden.

Alfa kan zowel begeleiding bieden bij het herijken van de strategie, als ook adviseren in de bedrijfsaanpassing zowel in de formule als de organisatie. Inmiddels is veel ervaring bij het inpassen van overheidsregelingen opgedaan en hebben wij bovendien een gespecialiseerd team welke kan helpen bij het invullen van de financieringsvraag.
In elk geval is het belangrijk om snel te gaan sparren over jouw volgende stappen.

Zoek ons op! Er is altijd een Alfa kantoor bij jou in de buurt.
 
Rick van der Pennen

Rick van der Pennen

Relatiemanager

088 2531298 | rvdpennen@alfa.nl


Meer over Rick