Banner

Arjans blog | Gedragingen, communicatie en teamsamenstelling

21 september 2020 | Door:  Arjan Kruisselbrink

Hoe bouw je een sterk managementteam? Hoe werk je beter samen in een team? Hoe zou het team reageren op een verandering? Mijn nieuwe vennoot, gaat dat werken? Hoe kan ik mijn collega motiveren? Welke kandidaat past in de openstaande vacature? Welk type zoeken we bij het team? Wat is je persoonlijke kracht? Wordt je wel benut op jouw kwaliteiten? Directievoorzitter Arjan Kruisselbrink over het belang van inzicht in elkaars stijl, het belang van communicatie en het ontwikkelen van teams. 

Gedrag- en communicatiestijlen

"Bovenstaand een aantal vragen die een nauwe relatie hebben met hoe mensen zijn en op elkaar reageren. Daarbij is onze eigen gedrags- en communicatiestijl van groot belang. Ben je mensgericht of taakgericht? Of snel en initiatief nemend of rustig en bedachtzaam? In een goed team zijn alle stijlen vaak aanwezig, maar in elk geval noodzakelijk. Is het de stijl die jij je zelf toedicht of de stijl zoals jij denkt dat de omgeving dit van jou vraagt. Wat gebeurt er met je stijl onder spanning of druk, pas je deze - al of niet bewust – aan? Weet jij dit van jezelf en herken je dit bij een ander?
 
Ik ben oprecht geïnteresseerd in alles wat onder deze situaties en interacties ligt. Vanuit mijn opleiding en ontwikkeling ben ik bedrijfskundig adviseur geworden, maar achteraf was een studie psychologie misschien ook wel passend geweest. Want een bedrijf of teamwerk is toch vooral mensenwerk. Door bewust bij gedragingen, communicatie en teamsamenstelling stil te staan, het inzicht te vergroten en vooral door het er met elkaar over te hebben ontstaan er grote mogelijkheden. Bijvoorbeeld door wederzijds te coachen op persoonlijke aanpak of door de teamdynamiek te beïnvloeden. Elkaar beter leren kennen en begrijpen maakt het mogelijk om beter samen te werken. Met openheid en vertrouwen als absolute voorwaarde. Het gevolg is meer werkplezier, samenwerking en effectiviteit. En daaruit volgt vaak als vanzelf een beter resultaat.
 
Als ondernemer, adviseur of accountant blijkt het enkel terugkijken op resultaten niet zaligmakend. De analyse maken wat deze gegevens betekenen en hiermee vooruit kijken des te meer. Dan blijkt vaak dat het niet alleen om harde feiten gaat als marges en productieprocessen, maar juist om waarden en drijfveren, de strategie, heldere communicatie en optimale samenwerking. Ook, of wellicht juist, als het daarom gaat staan wij onze klanten ook graag op dit gebied met raad en daad bij. Dat blijkt in deze lastige tijd waarin veranderingen nodig zijn en keuzes moeten worden gemaakt erg belangrijk.
 
DISC Persoonlijkheidsanalyse 
Voor het in kaart brengen van gedragsstijlen van personen of teams zet Alfa onder andere de DISC® Persoonlijkheidsanalyse in. Dit is een instrument dat diverse psychologische motivatoren van gedrag meet. Het brengt de complexe werkelijkheid en gedrag overzichtelijk en begrijpelijk in kaart. DISC geeft een beter inzicht in waarom we doen wat we doen en helpt bij het herkennen van gedragsstijlen van anderen maar ook bij het herkennen van de eigen gedragsstijl. Het bevordert open communicatie, helpt conflicten op te lossen en te verminderen, versterkt relaties en de samenwerking binnen bedrijven en vergroot effectiviteit. Met het DISC-model helpen wij managers, directeuren en hun organisaties met het in kaart brengen van hun leidende teams en de teamdynamiek. Maar ook voor (aankomende) vennoten en bestuurders is dit een prachtige tool. De inzichten zijn verhelderend en opbouwend.
 
Alfa heeft diverse gecertificeerde DISC trainers in eigen huis. Zij kunnen DISC assessments afnemen en interpreteren en geven middels grafieken en analyses betekenis. Wij helpen daarnaast bij werving en selectie, teamsessies en teambuilding. Voor individueel- of teaminzicht in kleine en grote bedrijven.
 
DISC-team Achterhoek/Liemers
Samen met Rick van der Pennen adviseren wij ondernemers en managementteams in ontwikkeling, samenwerking en leiderschap en zijn wij DISC-trainer in de Achterhoek en Liemers. Met DISC brengen we je dichter bij een optimale aansturing van je bedrijf. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op."
 
Arjan Kruisselbrink

Arjan Kruisselbrink

Directievoorzitter

088 2531300 | akruisselbrink@alfa.nl


Meer over Arjan