Banner

Ondernemer in beeld: F. van der Laan, Loon- en Grondverzet

25 januari 2019 | Door:  Marina de Wit

Ferry van der Laan. Een aanpakker. Doorzetter. Creatief ondernemer. Maar bovenal een familieman. Het erf van zijn bedrijf aan de Lutkemeerweg in Amsterdam Nieuw-West laat zien wie hij is: iemand die in alles kansen en mogelijkheden ziet.

Toen zijn vader overleed, was de nu 40-jarige ondernemer nog jong. Zijn vader stond in het dorp aan de benzinepomp en bezat 2 hectare land voor de hobby. Van der Laan was zelf in de bouw werkzaam, maar het plotseling overlijden van zijn vader was aanleiding om van zijn eigen kapitaal een kraan te kopen. Al snel volgden een trekker en dieplader, maar zijn moeder Joke met wie hij alles besprak, zag de ambitieuze plannen van haar zoon, om een eigen bedrijf te starten, niet zitten. Er was immers ook al een hondenpension, waar de nodige aandacht naartoe ging.

Maar Van der Laan sloeg het advies van zijn moeder in de wind en maar goed ook, want inmiddels runt hij een goedlopend loon- en grondverzetbedrijf, bezit een groot gevarieerd ‘machinepark’ zoals trekkers, kranen, shovels, gravers en balenpersen en heeft de nuchtere boer twaalf man in dienst. Zijn moeder, inmiddels hét financieel geweten van de zaak, doet de boekhouding, zijn vrouw Christel verzorgt de dieren en zijn kinderen, die nu nog te jong zijn, krijgen ongetwijfeld ooit ook een plekje in het hechte familiebedrijf.

Een duurzame stal

Van der Laan: “In het begin deden we vooral seizoenswerk zoals strooiwerk op bedrijventerreinen, bladeren ruimen en bomen watergeven in heel Amsterdam.” Zijn huis en bedrijf grenzen pal aan het groengebied Tuinen van West, dus niet zo gek dat Van der Laan ook voor dit multifunctionele recreatiegebied de nodige werkzaamheden verricht zoals akkerlanden voorzien van bloembijen of paden aanleggen. Stilzitten doet deze ondernemer met hands-on mentaliteit niet.

Verdere uitbreiding naar veeteelt wordt dan ook druk aan gewerkt. “Sinds twee jaar houd ik tien vleeskoeien. Zodra ik meer grond heb, worden dit er zeker vijftig. De stal is duurzaam, namelijk een compoststal. Wat houdt dit in? Dat de compost in de stal blijft totdat de koeien weer naar buiten gaan. Een deel van de mest wordt in het voorjaar leeggereden over het land en de rest gaat naar de Tuinen van West. Op deze manier hebben we geen mestput meer nodig.

De warmtewinning uit de stal wordt gebruikt om de panden op het perceel te verwarmen en ook wordt het dak van de stal voorzien van zonnepanelen”, legt Van der Laan uit. “Omdat alles heel lokaal gebeurt, is er geen CO2-vervuiling en is het een zelfvoorzienend circulair geheel.” In de toekomst wil Van der Laan ook zijn huidige machines vervangen door elektrische voertuigen.

Een pakketje koe?


Na twee jaar vrij grazen in de wei, gaan de koeien naar de slager voor de slacht. Van der Laan: “Wel naar de keurslager, want ik houd van een knap stuk vlees!” Inmiddels is de eerste koe geslacht en wordt het dier bij Van der Laan in biologische vleespakketjes afgeleverd. “De eerste particuliere verkoop aan de deur gaat morgen van start. Bij ons wordt naar de koeien omgekeken. Ze lopen twee jaar vrij rond in de natuur, dat weet je natuurlijk niet als je vlees in de supermarkt koopt. Het is een andere manier van eten kopen. Het gaat om 27 pakketjes à 10 kilo. In het pakket zit gehakt, rosbief, stoofvlees, biefstuk en worstjes. Onze Tsjechische klant is blij met de schenkel, tong en nieren. We zijn wel een biologisch bedrijf, maar hebben geen officieel certificaat.”

Schaapjes tellen

Binnenkort krijgt Van der Laan er 3 hectare grond bij. “Uiteraard om een grotere stal te bouwen, maar ook om aardappelen te verbouwen en graan dat dan weer verwerkt wordt tot meel om lokaal brood van te bakken.”

En dan heeft Van der Laan ook nog 200 schapen, die zorgen voor het dijkbeheer van Spaarnwoude. “De schapen worden op de dijk gezet om de dijk stevig te houden. Ze begrazen de dijken, want dat lukt niet met de trekker. Een schaapsherder met hond regelt dit voor mij. In ruil daarvoor krijgt zij van mij een stuk grasland voor haar schapen dat wij weer onderhouden.” En zo is telkens het cirkeltje rond bij Van der Laan.

Van vader op zoon

“Ik wil graag op termijn van de kraan af.” Maar dat is makkelijker gezegd dan gerealiseerd. Want Van der Laan graaft alle gaten in heel Nederland voor de ondergrondse containers. “Dit werk kun je niet zomaar overdragen, teveel risico’s voor de ondergrondse kabels. Maar even geduld hebben tot mijn zoon 16 is, dan kan hij dit werk van mij overnemen. Ik ben nu veel van huis en wil wat meer met mijn gezin zijn en de dieren rondom ons huis.”

Het nieuwste project waar Van der Laan aan werkt, zijn de aankoop van tien duurzame zelfvoorzienende tiny houses, die hij nog deze zomer op zijn land wil plaatsen. Een trend die vanuit de  VS komt overwaaien. “Een klein huisje, waarin je kunt logeren en je een vrij gevoel in de natuur geeft.”

Samenwerking Alfa

Het eerste contact met Alfa was al in 2000. “Dat was met Roy Vork. Mijn moeder wilde eigenlijk haar gelijk bij hem halen dat een eigen bedrijf starten niks zou worden. Maar Roy reageerde contra. Hij zei me ‘als je ’t echt wilt, moet je het nu doen! Je hebt eigen geld en bent nog jong.’ Onze administratie regelt mijn moeder met klantbeheerder Wim Helsloot en Arjan de Jong uit Bleiswijk verwerkt onze mestboekhouding en regelt de subsidies.

Als ik gebeld wordt met een vraag om een bladruimer of klepelbak te regelen, dan zorg ik dat die er dezelfde dag nog staat! Wim en mijn moeder moeten dit dan weer goedmaken in de boeken. Maar dit is ook mijn kracht: 24/7 klaarstaan. Ook Maartje Peters van de loonafdeling helpt ons goed. Alles is eigenlijk in goede handen bij Alfa. Wim gaat ervoor. Ik kan alles met een gerust hart aan hem overlaten”, aldus een tevreden klant.

Marina de Wit

Marina de Wit

Directiesecretaresse

088 2531149 | Directiesecretaresse


Meer over Marina