Banner

Met je scriptie op weg naar je diploma: Alfa biedt hierin graag de helpende hand!

13 maart 2023 | Door:  Marina de Wit

Een tool voor kostprijsberekening, duurzaamheidsverslaglegging, bedreigingen binnen de glastuinbouwsector en verdere expansie van Alfa: uiteenlopende onderwerpen waarmee onze scriptanten Quinsey van den Ancker, Tessa van de Kuilen, Anouk Verweij en Daan Rentenaar de komende maanden vol enthousiasme aan de slag gaan. Maar dat doen zij niet alleen: Sonja Overes, Roy Vork en Paul Wijsman maken graag tijd vrij voor een stukje begeleiding en de helpende hand te bieden waar nodig.

Quinsey (Hbo bedrijfskunde) begint: “Ik heb gekozen voor beroepsproducten, waarin ik kleine onderzoekjes uitvoer om een eindproduct op te leveren.” Wat zijn succesfactoren voor loonbedrijven? “Als eindproduct wil ik een tool ontwerpen waarin loonbedrijven de kostprijs makkelijk kunnen berekenen.” Quinsey wordt door Paul Wijsman begeleid. “Hij is erg betrokken bij de sector en daarom de perfecte begeleider.” Quinsey heeft dit thema gericht gekozen als dochter van een loonwerker.

Verslaglegging

Tessa (Hbo accountancy) kiest voor de nieuwe wet duurzaamheidsverslaggeving (CSRD) die recent is aangenomen. Wat is de invloed van de duurzaamheidsverslaggeving op de advisering van de mkb-klanten binnen Alfa? “Mkb-klanten hebben in 2024 nog niet direct te maken met deze verslaggeving maar moeten wel beschikken over bepaalde informatie om door te kunnen geven aan hun toeleveranciers. Daarnaast worden ze waarschijnlijk vanaf boekjaar 2026 verplicht om aan de regelgeving te voldoen.” Enkele vraagstukken: Welke informatie moeten Alfa klanten bijhouden in het kader van duurzaamheid? Of: Wat is de rol van de adviseurs als gevolg van de invoering van de CSRD? “ Als BCorp is ook Alfa druk bezig met duurzaamheid. Daarom leek het mij interessant. Alfa beschikt over duurzaamheidsadviseurs die een grote rol gaan spelen bij het adviseren van ondernemingen.” Tessa is erg te spreken over haar begeleidster. “Ze laat mij mijn gang gaan en geeft gericht feedback. Sonja is altijd bereikbaar!”

Glastuinbouw

Anouk (Hbo accountancy) houdt zich bezig met het sneller erkennen van continuïteitsbedreigingen binnen de glastuinbouwsector tijdens het opstellen van (tussentijdse) rapportages. “Het doel is om klanten nog beter en sneller te kunnen informeren en adviseren.” Hoe kan discontinuïteit of verminderde continuïteit eerder worden erkend bij het opstellen van de rapportages voor glastuinbouw klanten? “Ik kijk bijvoorbeeld naar de verschillende kengetallen en modellen die kunnen helpen bij het meten van de financiële gezondheid bij ondernemingen. Ook ondernemingen kampen met de stijgende energiekosten. Zij hebben veel gas nodig om hun producten te kunnen produceren. Alfa heeft veel klanten binnen deze sector. Ook ik krijg goede begeleiding van Sonja. Zij heeft veel vakkennis en helpt mij met het vormgeven van mijn onderzoek.”

Tot slot focust Daan (Hbo bedrijfskunde) zich op een verdere expansie van Alfa. “Dit onderwerp sprak mij gelijk aan omdat ik weet dat het uiteindelijk werkelijkheid wordt. Ik heb veel verantwoordelijkheid gekregen om zelf van alles te mogen uitzoeken en hierin mijn eigen creativiteit de vrije geest te laten.” Daan wordt door Roy Vork begeleid. “Zeer prettig omdat Roy al druk bezig is met dit onderwerp en mij hierdoor veel goede en actuele input kan geven. Ook voel ik veel vertrouwen vanuit Roy, dit zorgt ervoor dat ik nog beter mijn best wil doen om een goed onderzoek neer te zetten.”

Sonja Overes helpt Tessa van de Kuilen met haar scriptie

Marina de Wit

Marina de Wit

Directiesecretaresse

088 2531149 | Directiesecretaresse


Meer over Marina