Banner

Groot worden in wat écht telt: persoonlijk en professioneel

29 september 2021 | Door:  Marina de Wit

“If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together”

Klantbeheerder Saskia Janmaat en fiscaal adviseur Linsey Berg zijn recent bij Alfa gestart met hun post HBO opleiding Persoonlijk Leiderschap die uit vier modules bestaat en bedoeld is voor jonge Alfa medewerkers met ambitie. Dit is de eerste fase van het Professioneel ontwikkeltraject. Inmiddels de eerste module achter de rug hebbende, vragen wij naar hun ervaring.

Saskia: Na afronding van mijn accountancy opleiding is dit voor mij een mooie kans om nu te werken aan mijn persoonlijke ontwikkeling, mijn vaardigheden verder te ontwikkelen en te ontdekken waar ik echt blij van word.” De opleiding bestaat uit vier modules gevoed vanuit de persoonlijke why: ik als professional, ik aan het werk, ik als adviseur en ik en de klant. “Bij elke module volg je een tweedaagse training, maak je een opdracht en houd je een eigen portfolio bij.” Linsey vult aan: “Ik heb hiervoor de RB Academy (beroepsopleiding Register Belastingadviseurs) gevolgd. Een mooie aanvulling om nu juist meer met persoonlijke ontwikkeling en wat minder vakinhoudelijk bezig te zijn!” 

Je hebt geen invloed op wat je overkomt, wel op hoe je ermee omgaat

“De cursus vond half juli plaats in conferentiecentrum Kaap Doorn onder leiding van Jeanne-Marie de la Croix. Met een groep van tien Alfa medewerkers verspreid over de verschillende Alfa kantoren en in allerlei verschillende functies zijn we gestart met het thema Ik als professional.” Vragen als: ‘Wie ben ik?’ of ‘Wat drijft mij?’ en ‘Hoe zet ik mezelf op de kaart? stonden centraal. Linsey vervolgt: “Mijn eerste sessie was half juni. Omdat je bent ingedeeld bij mensen van andere kantoren, leer je ze snel kennen! In onze groep zat iedereen in dezelfde leeftijdscategorie en waren er veel overeenkomsten qua aantal jaar werkervaring.” 

“Je bent zelf verantwoordelijk voor je leven”

Saskia: “Voorafgaand aan de sessie was de opdracht welk dier je zou willen zijn, waarom en welke karaktereigenschappen je hiermee gemeenschappelijk hebt? Voor een nuchtere boerendochter als ik was dat wel een wat ‘zweverige’ vraag. Je ontdekt dat je als mens meer gemeenschappelijk hebt met een dier dan je denkt. Als boerendochter was de keuze voor mij niet moeilijk. Net als een koe houd ik van structuur, ben ik zorgzaam, een kuddedier en ben ik graag bezig. Zou ik dan ook misschien vier magen kunnen hebben en de hele dag door kunnen eten? Linsey over haar gekozen olifant: “Net als een olifant ben ik een familiemens, zorgzaam en herken ik een goed geheugen bij mijzelf. Een minder goede eigenschap is zijn lompheid: ook daar heb ik soms last van: dat bleek wel weer toen de olifant die ik voor de opdracht had meegenomen bij thuiskomst gebroken uit mijn tas kwam.”

Meer leuke details? Saskia lacht: “Dat het best lastig is als je met je rug naar elkaar toe een bouwwerk van lego moet nabouwen, waarbij de één een bouwwerk heeft en de ander op basis van instructies dit moet nabouwen. Hilarisch! Of dat het kiezen van 10 voorwerpen uit een lijst van 35 om te overleven na een crash met een vliegtuig eenvoudig lijkt, totdat je als groep tot overeenstemming moet komen over de 10 voorwerpen. Of dat het vinden van de uitkijktoren van de Kaapse bossen met een uitgestippelde route nog best lastig kan zijn, maar verdwalen in de Kaapse bossen en terugkomen met natte sokken best eenvoudig.”

“The main thing is keep the main thing the main thing”

Wat heeft ’t je persoonlijk gebracht? Linsey: “Bewustwording en reflectie. Vaak schiet reflectie er in de waan van de dag bij in, terwijl het juist veel kan opleveren als je de tijd ervoor neemt. En persoonlijkheidstypes, waardoor ik meer inzicht heb gekregen in de denkwijze en het gedrag van mensen (collega’s) en ik daar rekening mee probeer te houden. En de tips over time management: ik neem nu iedere ochtend vijf minuten de tijd om op te schrijven wat ik die dag sowieso ga doen, op volgorde van prioriteit. Het idee is dat je in je planning 25% van je tijd vrijhoudt voor urgente en belangrijke zaken, maar dat lukt helaas nog niet altijd.” Saskia: “Even uit het dagelijks werkveld stappen en echt bezig zijn met je persoonlijke ontwikkeling. Laat los waar je geen invloed op hebt. De theorie heeft me getriggerd en ik ben van plan een aantal boeken over leiderschap en mindset te lezen.”

De modules zijn over twee jaar verspreid. “Daarom is de opleiding goed te combineren met ons werk”, aldus de accountant en fiscalist. In het najaar draait het om ‘ik aan het werk’ en gaat het om vaardigheden en de verbinding tussen de persoonlijke why en de werkomgeving. Saskia: “Het gaat om de werking van het brein, persoonlijke drijfveren en stressmanagement. Ik ben erg nieuwsgiering naar deze module!” Conclusie van de dames: “Ik hoop me verder te ontwikkelen in mijn communicatieve en commerciële vaardigheden en te ontdekken wat mijn ‘why’ is en wat ik het leukste vind om te doen en dit uiteraard dagelijks tijdens mijn werk in te kunnen zetten.”

“Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg”

 

 

 

Marina de Wit

Marina de Wit

Directiesecretaresse

088 2531149 | Directiesecretaresse


Meer over Marina