Banner

Even voorstellen: Sander Tangelder, mkb-klantbeheerder met agroroots

16 februari 2023 | Door:  Sander Tangelder

Hij heeft er al aardig wat carrièrestappen op zitten in twintig jaar tijd. De switch van bijna agrarisch ondernemer naar accountant bijvoorbeeld. Die van klantbeheerder met een complete agro-portefeuille naar een mkb-pakket. Die van een werkkring in de Achterhoek naar - of all places - Den Haag. Maar ook switches tussen een aantal accountantskantoren. Die maken dat Sander Tangelder als geen ander een vergelijk kan maken tussen werkgevers in de accountancy. “Wat ik mooi vind bij Alfa is dat je je kansen kunt pakken.”

Senior-klantbeheerder staat er achter zijn naam. Klantbeheerder was Sander ook al voordat hij Alfa in juni 2021 kortstondig verliet. “Ja, ik ben er een jaartje tussenuit geweest. Ik had toen bij Alfa een agroportefeuille, maar ik zocht een andere uitdaging, ik wilde naar het midden- en kleinbedrijf. Bij Alfa was er toen geen geschikte functie vrij. Ik ben bij een ander kantoor aan de slag gegaan.”

Zijn dienstverband wordt niet wat hij ervan verwachtte. Als er in de Achterhoek alsnog plek is voor een mkb-klantbeheerder, is hij snel weer terug. Is het omschakelen, van de agrosector naar het midden- en kleinbedrijf? Sander: “Zeker. Het midden- en kleinbedrijf is een compleet andere markt. In de agrosector kom je eenmanszaken, VOF’s en maatschappen tegen. In het mkb heb je veel meer BV-structuren, daar zit vaktechnisch nogal wat verschil in.”

Veehouder worden

Als boerenzoon groeit hij erin op, in het agrarisch bedrijf van zijn ouders. Het had maar weinig gescheeld of Sander was geen klantbeheerder geworden, maar varkenshouder. “Ik zou het bedrijf overnemen. Maar toen ik een jaar of 20, 21 was, bleek ik allergisch te zijn voor varkens en koeien. Ja, dat kan, dat zo’n allergie pas op latere leeftijd naar boven komt. Ik had middelbare en hogere landbouwschool gehad en kon aan de slag bij GIBO Groep. Omdat er geen andere opvolger was is het ouderlijk bedrijf uiteindelijk verkocht, in 2007.”

Meerdere vestigingen

Omdat hij de smaak te pakken heeft, kiest hij vervolgens alsnog voor een accountancy-opleiding. Er volgen nog twee werkgevers voor Sander in september 2015 aanmonstert bij Alfa. Onder meer via een baan voor een groot mkb-kantoor in Den Haag, als zijn partner in het westen voor de TU in Delft werkt. “Maar ook zij komt uit het oosten van het land. Toen we een dochter kregen, wilden we allebei graag weer terug”, zegt de inwoner van Vorden, vlakbij Zutphen. Vandaaruit werkt hij voor meerdere Alfa-vestigingen in de Achterhoek.

Duurzaamheid en horeca

Een echte specialisatie heeft hij niet. Nóg niet, beter gezegd. Sander: “Ik wil me graag meer verdiepen in duurzaamheid. Ook omdat ik het zelf heel belangrijk vind. Ik probeer zo duurzaam mogelijk te leven. Ik rij elektrisch, net als de meesten bij Alfa. Als het kan pak ik de fiets, ik koop bij voorkeur biologisch. Ik wil duurzaamheid ook graag op de agenda bij de klanten krijgen.” Ook de horeca en recreatie heeft zijn speciale interesse. “Nee, niet omdat ik er nog veel kom zoals vroeger”, lacht hij. “Ik ben gevraagd om het horecateam binnen Alfa te komen versterken. We willen graag actiever aan de slag in die sector, bijvoorbeeld door klantenavonden te organiseren.”

Je kansen pakken bij Alfa

De terugkeer naar Alfa voelde als een warm bad. “Ik kende de organisatie natuurlijk al goed na zes jaar. Er was relatief weinig veranderd. Wat ik mooi vind bij Alfa is dat je je kansen kunt pakken. En er is geen partnerstructuur. Iedere medewerker is mede-eigenaar. De cultuur bij Alfa is heel erg open. Korte lijnen. Er is aandacht voor de werk-privébalans. Wil je vandaag iets eerder weg? Dan ga je gewoon en dan haal je die uurtjes een andere keer in. Daar hoef je je bij Alfa niet voor te verantwoorden, als de klant maar goed bediend wordt.”

Wat hij graag bij Alfa doet is werken vanuit de actualiteit. Sander: “Een klant heeft via een dashboard 24/7 inzicht in zijn of haar cijfers, is dus altijd op de hoogte hoe de onderneming ervoor staat. We kunnen daar vervolgens samen op inspelen. Op de toekomst gericht.”

Een volgende carrièreswitch laat nog even op zich wachten. Uitdaging vindt Sander ondertussen genoeg in zijn ‘nieuwe’ portefeuille. “Nee, ik maak me nu nog niet druk wat ik over een jaar of vijf ga doen.” En anders vindt hij die uitdaging thuis wel. Werkend in de tuin rond het huis. Tijdens de maandagse bootcamp. Of tijdens een rondje hardlopen. Switchmogelijkheden genoeg.

Sander Tangelder

Sander Tangelder

Klantbeheerder

088 253 1336 | stangelder@alfa.nl


Meer over Sander