Banner

Tegemoetkoming in energie aanvragen vanaf 21 maart

7 maart 2023 | Door:  Suzan Heukshorst-ter Voert

Energie-intensieve mkb-ondernemers kunnen vanaf 21 maart 2023 de Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) aanvragen. De TEK kan worden verkregen voor de periode van 1 november 2022 tot en met 31 december 2023.

Tip! Ook stichtingen, culturele instellingen en semipublieke instellingen die voldoen aan de voorwaarden van de TEK-regeling, kunnen een aanvraag indienen.

Berekening TEK

De TEK wordt berekend op basis van standaard verbruiks- en prijsgegevens en dus niet op basis van het werkelijke gebruik en de actuele prijs. De TEK vergoedt maximaal 50 procent van het verschil boven de minimumprijs en bedraagt maximaal 160.000 euro.

Modelprijzen

U komt alleen in aanmerking voor de TEK als jouw energiekosten meer dan 7 procent van jouw omzet bedragen. De energiekosten worden berekend aan de hand van modelprijzen voor gas en elektra voor 2022. Deze modelprijzen zijn inmiddels bekendgemaakt en bedragen voor gas 2,41 euro per kuub en voor elektra 0,59 euro per kWh. 

Tip! Je kunt zelf uitrekenen of jij voor de TEK in aanmerking komt. Op de site van de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO) zijn enkele rekenvoorbeelden opgenomen.

Verdere voorwaarden TEK

Naast de voorwaarde dat je energiekosten 7 procent van jouw omzet moeten bedragen, kent de TEK ook enkele andere voorwaarden. Zo moet je voldoen aan de mkb-toets; daarvoor geldt dat je minder dan 250 werknemers in dienst hebt en een omzet van maximaal 50 miljoen euro en/of een balanstotaal van maximaal 43 miljoen euro heeft. Je vindt alle voorwaarden op RVO.nl.

Voorschot van 50%

Op basis van jouw aanvraag ontvang je vooralsnog een voorschot van 50 procent  van het te verwachten subsidiebedrag.

Aanvragen via de RVO

De tegemoetkoming kan vanaf 21 maart 2023 9.00 uur tot 2 oktober 2023 17.00 uur worden aangevraagd bij de RVO. Hiervoor is eHerkenning op niveau eH3 nodig, maar zzp’ers en ondernemers met een eenmanszaak kunnen ook met DigiD terecht.

Vaststellingsverzoek

Om de definitieve TEK te kunnen berekenen dient een vaststellingsverzoek te worden ingediend. Ook dit moet bij de RVO gebeuren, uiterlijk op 31 mei 2024.

Suzan Heukshorst-ter Voert

Suzan Heukshorst-ter Voert

Assistent Accountant

088 2531287 | sheukshorst@alfa.nl


Meer over Suzan