Banner

Ondernemer in beeld | Schilderen, stofferen en inrichten gaat in één moeite door bij de Graven Groep

30 maart 2023 | Door:  Benjamin Veldhuizen

Of het interview ook een uurtje later kan. “De stofferingploeg zit op materiaal te wachten”, zegt Berjan Graven aan de telefoon. Hij mag dan officieel mededirecteur zijn van de Graven Groep, Berjan voelt zich er niet te groot voor om even bij te springen. “Af en toe egaliseer ik ook nog weleens een vloertje, maar alleen als het nodig is”, zegt hij met een lach. Want het leiding geven aan de Graven Groep met drie onderdelen en ruim twintig man personeel is een dagtaak.

In 1977 leggen Hans en Anja Graven de basis voor Schildersbedrijf Hans Graven. Toen nog op de deel en in het kippenhok van het vroegere boerenbedrijf van de ouders van Hans op de Haart. Nu is het bedrijf al 18 jaar gevestigd in een bedrijfspand op ’t Boske in Aalten, met een ruime showroom, verfshop en magazijn/werkplaats. Inmiddels hebben de schilders gezelschap gekregen van stoffeerders en inrichters, wat een goede combinatie bleek te zijn. “Ik ben in 2005 officieel in het bedrijf gekomen. Maar op m’n tiende ging ik al mee met mijn vader. En na schooltijd en in de vakanties ben ik altijd blijven meewerken. Ik heb van alles gedaan. Schilderklussen, maar ook stoffeerwerk, zonwering, de vloer… alles wat er voorbij kwam.”

Toch kiest Berjan in eerste instantie niet voor het vak. “Ik heb chemische technologie gestudeerd en daarna nog bouwtechnische bedrijfskunde. Achteraf had ik het beter bij die studie bedrijfskunde kunnen houden. Waarom ik toch ging studeren? Toen ik een jaar of achttien was, was het nog niet helemaal helder dat ik in het bedrijf zou komen. Ik had ook wel andere voorkeuren. Iets in de bouw, het vastgoed of projectontwikkeling.”

Zus en twee broers

Hij rolt geruisloos het bedrijf zijn ouders in, zonder al te veel overhoop te gooien. “Nee, dat was eigenlijk niet nodig. Ik was natuurlijk al langer in het bedrijf werkzaam. Het is heel geleidelijk gegaan.” Op 1 januari 2021 heeft Berjan samen met zijn zus en broers, die inmiddels ook al jaren in het bedrijf werkzaam zijn, het van hun ouders overgenomen. Hoe het gaat, ondernemen samen met zus en broers? Berjan: “Goed, iedereen doet zijn of haar eigen ding. Ineke de winkel en de interieuradviezen. René springt bij waar het nodig is, bij zowel het schilderwerk als de stoffering. Frank doet de werkvoorbereiding en de calculatie voor het glas- en schilderwerk en ik doe de werkvoorbereiding en calculatie voor de stoffering.”

Werkterrein

De verdeling tussen particulier en zakelijk is ongeveer vijftig-vijftig. Het werkterrein voor de particuliere markt beperkt zich tot een straal van 15, 20 kilometer rondom Aalten. “Af en toe gebeurt het weleens dat klanten verhuizen. Dan komen we ineens in Amsterdam of Arnhem terecht. Met projecten werken we door heel Nederland. Laatst hadden we een project van 42 appartementen in Lelystad. Daar hebben we geschilderd, de stoffering gedaan, de lampen opgehangen, de kapstokken, de gordijnrails… we waren klaar en de huurders konden er meteen in. Maar het is wel een eind weg, twee uur met de auto is het maximum.”

Markt stabiliseert

Na de piek in coronatijd ziet Berjan de markt nu weer stabiliseren. “In die tijd werd het almaar drukker. De hele interieurmarkt ging goed. Mensen gingen thuis aan de slag: een thuiswerkplek inrichten, raambekleding ophangen, zonwering monteren. We hebben ook een doe-het-zelf-afdeling, die begon toen nog beter te lopen. Het stabiliseert nu iets, maar loopt nog steeds lekker door.”

Wel is het personeelsbeleid een punt van aandacht. “Het is moeilijk goede schilders en stoffeerders te vinden. Je hebt hiervoor jammer genoeg geen vakopleidingen meer in de buurt.”

‘Alfa heeft meer specialismen’

De relatie met Alfa is eigenlijk automatisch tot stand gekomen. Berjan: “We waren klant bij de Novel Groep, van Martin en Benjamin Veldhuizen. Die werd overgenomen door Alfa, Benjamin is verder gegaan als relatiebeheerder bij Alfa en wij zijn meegegaan. Het is een verandering geweest, maar op zich is het heel soepel gegaan. Het voordeel van Alfa is dat zij veel specialismen in huis hebben. Zeker in de tijd van de bedrijfsoverdracht is er heel veel contact geweest met Benjamin. Nu is het minder, ik zie Benjamin hooguit een paar keer per jaar voor overleg en bespreken van de cijfers. Als er tussendoor wat speelt en we hem nodig hebben, kunnen we altijd bellen.”

Benjamin Veldhuizen

Benjamin Veldhuizen

Senior klantbeheerder

088 2531265 | bveldhuizen@alfa.nl


Meer over Benjamin