Banner

Fiscale hittegolf: airco voor de thuiswerkende ondernemer?

11 augustus 2020 | Door:  Sander Tangelder

Nederland zit midden in de eerste hittegolf. Maar biedt dit ook fiscale mogelijkheden, bijvoorbeeld voor een airco in de werkkamer van de ondernemer thuis?

Werkkamer fiscaal aftrekbaar?

De werkkamer thuis van een zzp’er is meestal niet aftrekbaar. Hiervoor is namelijk vereist dat de werkkamer zelfstandig is, dus een eigen in- of opgang heeft en eigen sanitair, zodat deze ook aan een willekeurige derde verhuurd zou kunnen worden. Bovendien is vereist dat een groot deel van het inkomen in of vanuit de werkkamer verdiend wordt.

LET OP! Omdat maar zelden aan beide eisen voldaan wordt, zijn de kosten van een werkkamer thuis meestal niet aftrekbaar.

Inrichting ook niet

Is de werkkamer niet aftrekbaar, dan geldt dit ook voor de inrichting. Een airco, al dan niet mobiel, behoort hier ook toe en dus zijn ook deze kosten niet aftrekbaar. Je kunt dus niet op de airco afschrijven.

Wel KIA!

Bij aanschaf van een airco heb je in beginsel wel recht op de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, de KIA. Je moet dan natuurlijk wel voldoen aan de standaardeisen voor de KIA. Belangrijk is bijvoorbeeld dat je in het jaar voor meer dan € 2.300 aan investeringen pleegt.

LET OP! De KIA kan oplopen tot maximaal 28% van het investeringsbedrag.

Btw aftrekbaar

Ook de btw op de aanschaf van jouw airco in de werkruimte is gewoon aftrekbaar als je zelf ook belaste prestaties verricht. Dat maakt de aanschaf al een stuk goedkoper! Daarnaast is ook de btw op het energieverbruik en het onderhoud aftrekbaar.

Tip! Je kunt via een simpel tellertje het energieverbruik van jouw airco eenvoudig bijhouden. Dit voorkomt discussie met de fiscus.

Heb je vragen over de airco in de werkkamer thuis, neem dan contact met ons op.

Sander Tangelder

Sander Tangelder

Klantbeheerder

088 2531313 | stangelder@alfa.nl


Meer over Sander