Banner

Voor de grootste Skimmiaproducent van het land lokt de veredeling

1 mei 2023 | Door:  Elbert van Aalst

Als celbioloog bij Enza Zaden had Stephan Snepvangers een pracht van een baan. Maar ik zag het mezelf niet tot mijn pensioen doen, zegt hij.
De boomkwekerij trekt, om precies te zijn: het tuinplantenbedrijf dat vader Jan in 1983 is gestart. In 2001 maakt hij de overstap. Ruim twintig jaar later mag Stephan zich met compagnon Mark Boemaars marktleider in Nederland in Skimmia's noemen. En met een compleet pakket sierheesters is ook de positie in de Europese markt sterk.

De plannen voor uitbreiding liggen al op tafel. “We zijn de laatste jaren nogal fors gegroeid in omzet”, verklaart Stephan. “De orderverdeelruimte wordt wat klein. We willen een nieuwe afleverhal realiseren, maar dat gaat wel ten koste van een stukje kasruimte.
Die kasruimte willen we elders op het perceel weer terugbouwen. In de loop van de tijd hebben we steeds meer grond bij kunnen kopen.  En er mag nog wel wat bijkomen.”

Vier hectare kas telt het bedrijf, met buiten nog eens drie hectare. Het is een flinke evolutie in veertig jaar tijd, toen het voor Jan Snepvangers begon met de aankoop van anderhalve hectare. Jan heeft niet alleen ervaring bij een andere boomkweker als hij begint. Hij heeft vooral een vooruitstrevende visie, door als een van de eersten planten in potten te telen.

Sierwaarde in het najaar

De Skimmia groeit uit tot de hoofdteelt van het bedrijf, dat enkele tientallen tuinplanten levert. Stephan: “Het zijn met name soorten die in de herfst bloeien of mooie herfstkleuren hebben. De Skimmia is inmiddels goed voor de helft van onze productie. Als marktleider zijn we in Nederland veruit de grootste in de Skimmia. We hebben het breedste assortiment qua potmaten en variëteiten, en ook in aantallen. Die andere soorten leveren we om een compleet najaarsassortiment te kunnen bieden.”

Veredeling

Het pakket gaat vooral naar tuincentra en bouwmarkten, in Engeland, Duitsland, Frankrijk, België en Nederland. De maanden september, oktober en november zijn goed voor zeventig tot tachtig procent van de afzet. Inmiddels wil Snepvangers Tuinplanten ook grip krijgen op het assortiment. Vader Jan is nog altijd dagelijks op het bedrijf te vinden,
maar nu voor de veredeling. Stephan: “We zijn vooral op zoek naar nieuwe, compacte soorten met bessen. Soorten die in het najaar met de kerst goed verkocht kunnen worden. Qua kleuren is alles wel een beetje uitgevonden. Voor het eerste eigen ras hebben we net kwekersrecht aangevraagd. Maar het duurt altijd een paar jaar voordat je weet of het een topper is of niet.”

Compagnon Mark Boemaars

Hijzelf is van origine celbioloog. Na zijn studie plantenteelt in Wageningen komt Stephan bij Enza Zaden in Enkhuizen te werken. “Maar ik was er al vrij snel achter dat het niet de functie was die ik tot mijn pensioen zou blijven doen. Ik miste het werk met planten in de kas.” Compagnon Mark Boemaars komt ook al op opvallende wijze in het bedrijf terecht. “Mark is een jaar of tien geleden bij ons komen werken. In eerste instantie om een periode te overbruggen tot het begin van een nieuwe studie. Die studie is er echter nooit van gekomen. Hij is de verkoop ingerold. Ik doe de teelt en de productie. Die combinatie heeft goed uitgepakt. Of ik nog iets aan mijn studie heb? Ja zeker. Plantenkennis en plantenfysiologie komen altijd van pas. Als je maar wat hebt gestudeerd, heeft een docent van mij ooit gezegd”, lacht hij.

Hulp is er ook van Alfa Accountants en Adviseurs in Raamsdonksveer. Stephan: “Bij de bedrijfsovername hebben we begeleiding gehad van Elbert van Aalst, die bij ZLTO werkte. We zaten toen nog bij een kleiner boekhoudkantoor. Maar op een gegeven moment miste ik daar de tuinbouwkennis, ik miste een proactieve houding. Elbert was inmiddels naar Alfa overgestapt als bedrijfskundig adviseur en we hebben weer contact gezocht.”

Strategisch plan

Alfa is verantwoordelijk voor de jaarrekeningen, de aangiften en de loonadministratie.
En sinds kort is ook strategisch adviseur Huib van Leeuwen in beeld. “Met Huib zijn we een traject gestart om een strategisch plan op te stellen. Ons bedrijf is de laatste jaren hard gegroeid, maar de organisatie is niet voldoende meegegroeid. Daar helpt Huib ons bij.
Ja, het loopt goed met Alfa. Ze hebben veel knowhow in huis, ook van salarissen en op juridisch en fiscaal gebied. Het is prettig werken met Alfa. Snel schakelen, lijntjes zijn kort. En de contacten zijn heel persoonlijk, met vaste aanspreekpunten.”

Elbert van Aalst

Elbert van Aalst

Bedrijfskundig adviseur

088 2531952 | evanaalst@alfa.nl


Meer over Elbert