Banner

“Ik had er nog nooit aan gedacht om de stoel van teamleider te vullen”

12 juli 2023 | Door:  Martin Klijn

Hij stapt over naar Alfa omdat hij - letterlijk - ‘meer de boer op wil’,
als klantbeheerder naast z’n rol als accountant. Maar nog geen tien maanden later mag Martin Klijn zich ineens teamleider noemen bij Alfa in Raamsdonksveer. “Ik zat eigenlijk nog middenin de opbouw van mijn eigen klantenportefeuille”, kan hij vijf jaar later lachend zeggen. Als erváren teamleider inmiddels, van een agrarisch accountancyteam en een mkb-accountancyteam.

En het is uiteindelijk goed gekomen, kan Martin ons geruststellen: “Ik heb toch nog wel een stuk of dertig eigen klanten waar ik regelmatig over de vloer kom.
Als klantbeheerder/accountant bedien ik met name agrarische en agrarisch gerelateerde ondernemingen. Cijfers bespreken, de relaties goed houden. Je ziet dat de onzekerheid in de sector verlammend werkt bij ondernemers. Voor de hele sector is het contraproductief. Ik wens ook dat er heel snel zekerheid en duidelijkheid komt. Ook als de uitkomst negatief is. Dan weet je als ondernemer dat je met dat feit aan de slag kunt.” En toch merkt hij de veerkracht van de sector. “Ja, dat is het tegenstrijdige. De boeren die ik spreek zien allemaal perspectief. Die willen graag door. Hoe ik zelf de toekomst zie? Dat vind ik een lastige vraag. Ik zie ook toekomst. Maar of dat een verdergaande technische verduurzaming betekent, of een schaalbeperking? Dat de sector er over tien jaar anders uitziet geloof ik wel. Maar hoe?”

Mooie bedrijfstak

In ieder geval heel anders dan op het melkveebedrijf waar hij thuis is opgegroeid.
“Daar ligt mijn hart. Ik vind het nog steeds een mooie bedrijfstak. Nee, ik heb het ouderlijk bedrijf niet voorgezet. Ik heb er wel een passie voor, maar niet voor het werk op het boerenerf. En het was ook niet echt een geschikt bedrijf om over te nemen.”
In de avonduren werkt hij zich op tot accountant, bij de organisatie die de ‘huisaccountant’ van zijn ouders was. “Daar had ik vooral de rol van interne accountant. Ik was op zoek naar meer ontwikkelingsmogelijkheden. De boer op, letterlijk. En die mogelijkheid was er bij Alfa.” Hannie Versteegh was er een tijdlang zijn collega. “Zij is ook overgestapt naar Alfa. Misschien wel om dezelfde reden, want zij is nu ook klantbeheerder en accountant.
Ik heb het er met Hannie over gehad. Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en contact opgenomen.”

Keuzes maken

Als hij er tien maanden werkt, komt het aanbod om de vertrekkende teamleider op te volgen. Martin: “Ik had er tot dat moment nooit aan gedacht om die stoel te vullen.
Dan moet je keuzes maken. Ik zat nog middenin de opbouw van mijn klantenportefeuille. Gelukkig hoefde ik niet direct afscheid te nemen van klanten. Ik kreeg het vertrouwen van Alfa, en ik kreeg de begeleiding en training die ik nodig had. Ja, je moet zeker nieuwe dingen leren. Als teamleider weet je nou eenmaal dat je een keer tegen muren oploopt.
Of dat je jezelf een keer tegenkomt. Maar ik had een heel fijn team om me heen,
nog steeds. De directie en de collega-teamleiders op kantoor hebben mij op alle mogelijke manieren gecoacht. En nu vind ik het een geweldige combi, die van klantbeheerder, accountant en teamleider.”

Geen directieve teamleider

Leider van twee teams zelfs. “Maar ik heb wel als voorwaarde gesteld dat ik klanten kon blijven behouden.” Zoals hij toen zijn nieuwe rol als relatieve nieuwkomer oppakte, zo is hij nog steeds. “Ik ben heel open richting de collega’s. Toen ik begon ook: ik heb gezegd dat het voor mij een geheel nieuwe rol is, spreek me er gerust op aan als je vindt dat ik iets niet goed doe. Ik denk niet dat ik heel directief ben. Je zult mij niet horen zeggen: ‘Dit of dat heb je niet goed gedaan.’Wel: ‘Hoe kunnen we dat slimmer en beter doen.’ Ik houd niet van sturen op basis van lijstjes.”

Thuis in Kaatsheuvel kun je Martin tegenkomen in de Loonse en Drunense Duinen,
samen met echtgenote Jolanda en de twee honden. “Heerlijk om daar ’s morgens vroeg een wandeling te maken.” De rust daar staat nogal in contrast met z’n favoriete muziekgenre. Lachend: “Ik hou van heavy metal. Als Iron Maiden in de buurt is ga ik er steevast heen. Maar dat schrijf je toch niet op zeker?”