Banner

Thuiswerken, hoe doen wij dat?

17 april 2020

Thuiswerken; de een zweert erbij de ander vindt het maar niets. Is het een trend die na deze periode doorgezet wordt? Of is dit een tijdelijke oplossing voor de situatie waar we in beland zijn door het COVID-19 virus? Draagt thuiswerken bij aan een betere gezondheid? Of verlaagd het de productiviteit?

Thuiswerken – hoe doen wij dat?

Januari 2019 kregen alle ruim 1000 medewerkers van Alfa een laptop uitgereikt en stapten we over op Office365. Het doel hiervan was gehoor geven aan de vraag vanuit de (veelal) jongere generatie om de mogelijkheid te hebben om thuis te werken. Alfa accountants & adviseurs is een organisatie die de medewerker voorop zet, het was dan ook een logische keuze om deze investering te doen.

De meest gehoorde reden om thuis te werken is vanwege de privé-werk balans.

Wat zijn de voordelen van een goede privé-werk balans

Dit zijn nog maar enkele voorbeelden die al bekend waren en die ons ervan hebben overtuigd om hierin te investeren.

COVID-19

Met de aanschaf van laptops voor iedereen ben je er nog niet. Het is namelijk ook een mindset. Niet iedereen vind het even fijn om thuis te werken en het digitale niveau is niet van iedereen hetzelfde. Op donderdag 23 januari 2020 organiseerden we dan ook een collectieve thuiswerkdag. Iedereen van de vestiging Heerhugowaard werkte thuis om te zien hoe het ons zou bevallen.

We konden toen niet weten dat we twee maanden later allemaal verplicht thuiswerkten.  

Thuiswerken – hoe doen wij dat?

Van de 42 medewerkers die Heerhugowaard telt, werken er iedere dag minimaal 35 vanuit huis. Overtuigingen dat je wel op kantoor moet zijn voor besprekingen met klanten of om te overleggen met collega’s, is onder druk van COVID-19 volledig veranderd. Ineens kunnen besprekingen ook op afstand.

Wij werken met Office365. Overleggen met elkaar, of met de klant doen we via Teams. Zelfs het bespreken van de jaarrekening gaat digitaal gewoon door. Gemakkelijk omdat je je scherm kunt delen met de ander, zodat die kan meekijken naar de cijfers.

Ervaring

Nog steeds zijn er collega’s die het niet prettig vinden en halsreikend uitkijken naar het moment dat zij weer ‘gewoon’ op kantoor mogen werken. Anderen zijn verast over de hoeveel werk dat zij verzetten nu ze ongestoord thuis kunnen werken en zien hun productiviteit omhoog schieten.

Wat voor Alfa begonnen is om een keuze te bieden, is ineens veranderd in de nieuwe werkelijkheid. Als het aan ons ligt, zetten we deze trend door. Al zullen het in de toekomst niet 35 van de 42 zijn.

De collega’s die het nu lekker werken vinden, zullen in de toekomst vaker thuiswerken dan ze ooit gedaan hebben. Er daartussen zitten zelfs mensen die in de eerste instantie tegen het thuiswerken waren.