Maak kennis met agrarisch adviseur Maaike Groot

20-12-2022 | Door:  Trudy Aardenburg

Het boerenleven vs een kantoorbaan

Met haar 23 lentes komt ze pas net kijken. Althans, dat zegt ze zelf. Niets is minder waar. Zo werkt ze al bijna tien jaar op melkveebedrijven. Rondde ze eerst een Mbo-opleiding Melkveehouderij af en daarna Hbo Dier- en veehouderij. En liep ze ondertussen ze haar (afstudeer)stage bij Alfa Accountants en Adviseurs. Aan kennis en ervaring dus geen gebrek.

Ontmoet Agrarisch Adviseur Maaike Groot. Stilzitten kan ze niet. Leren en daardoor groeien is haar hobby…

“Al jong wist ik dat ik later binnen de agrarische sector wilde werken. Ik was 14 en regelde daarom een bijbaan bij een melkveehouderij in de buurt van mijn ouderlijk huis in Zuid-Schermer. Daar mocht ik de boer met alles helpen. Ik voelde mij er thuis. Misschien ook niet zo gek met een vader met een agrarisch loonbedrijf en een opa met een melkveebedrijf. Al is de keuze voor dit vak altijd mijn eigen keuze geweest.”

Achter de schermen

Dat het vak meer inhoudt dan melken en tractor rijden, ontdekte Maaike al snel. De interesse in het ondernemerschap en de boekhouding, die ook bij een agrarisch bedrijf horen, werd gewekt. “Tijdens mijn studie in Leeuwarden kwam ik erachter hoe boeiend de wereld achter de schermen van een boerenbedrijf is. De ontwikkelingen stapelen zich op en er zijn uitdagingen genoeg. Als boer heb je alleen weinig tijd om je hierin te verdiepen. En vaak speelt ‘zin in hebben’ hier ook een rol in.”

Een droom

Voor Maaike is de combinatie van beide het summum.  “Alles wat ik leer op de boerderij, dat neem ik mee in mijn werk bij Alfa. En andersom. Het versterkt elkaar. Bovendien spreek ik letterlijk de taal van mijn klanten. Ik weet wat er speelt aan de ene kant en ken de mogelijkheden en kansen aan de andere kant.”

Tussen alle bedrijvigheid door knijpt ze zichzelf wel eens in haar arm. “Vijf dagen per week op kantoor zitten, dat is niets voor mij. En alleen maar werken op de boerderij, ook daar word ik niet blij van. Op deze manieren mogen werken in de sector waar mijn hart ligt, daar prijs ik mijzelf heel gelukkig mee. Ik leer, breng dit in de praktijk en deel vervolgens mijn ervaringen. Het boerenleven en een kantoorbaan, die gaan prima samen!”