Banner

De zesde generatie aan zet

7 februari 2024 | Door:  Marit Köhne-Rol

Teamwork, zo zien ze hun samenwerking met Alfa. “Alfa is niet zomaar een boekhouder,” aldus boer met pensioen Thijs Koning. “Ze leveren, én leveren ons veel op.” Bijna een jaar geleden droeg hij zijn melkveehouderij over aan zijn zoon Matthieu, de zesde generatie. Marit Köhne-Rol, relatiemanager bij Alfa, begeleidde de bedrijfsovername.

“Wij zijn boeren en ondernemers, maar hebben op financieel gebied onvoldoende expertise in huis voor een dergelijk traject,” vult Matthieu aan de keukentafel zijn vader aan. “Op mijn 18de ben ik de maatschap in gegaan en vijf jaar geleden, rond mijn dertigste, zijn we het weg richting de overname ingeslagen. Marit en haar collega’s hebben hiervoor alle benodigde kennis in huis over de mogelijkheden, kansen en beperkingen als het gaat om de wet- en regelgeving en zij heeft ons perfect begeleid.”

Familiebedrijf

Ook de twee broers van Matthieu werden betrokken, al hebben zij nooit de intentie gehad om het bedrijf over te nemen. “Het is en blijft een familiebedrijf, dergelijke besluiten nemen we dus samen.” 
Als klein jongetje keek Matthieu naar hoe hard zijn vader werkte, maar zag hij ook dat hij de hele dag buiten was bij de dieren en van een zekere vrijheid genoot. “Vanaf jongs af aan wist ik dat ik het bedrijf wilde overnemen. Mijn broers wisten van jongs af aan dat zij dat absoluut niet wilden. Het blijf bijzonder hoe dat is gegaan. Want onze ouders hebben ons altijd volledig vrij gelaten in onze keuzes. Sterker nog, een dag voor de overname vroeg mijn vader nog of ik het echt wel zeker wist.”

Kalfjes

Voor beide partijen is het soms nog wennen. Ook voor de vrouwen. Moeder Elly heeft het kleinvee overgedragen aan schoondochter Marina en er heeft een huizenwissel plaatsgevonden. Elly: “Wij wonen nu op ongeveer 1 kilometer van de boerderij, in mijn ouderlijk huis. Daar is voor ons meer rust. We slapen vaker uit en maken mooie reizen. Al zijn we ook nog vaak op de boerderij te vinden. Er zijn immers maar weinig dingen zo mooi als de geboorte van een kalfje.” 

Matthieu en zijn vrouw Marina beamen dat laatste. Marina: “Het zijn de kleine dagelijkse dingen die het leven op een boerderij zo mooi maken. Met onze eigen jongens de koeien uit de wei halen bijvoorbeeld, daar genieten we zo van.”

Toekomst

Toch is de realiteit soms wat weerbarstig. Zeker op dit moment speelt er ongelooflijk veel op de Nederlandse boerenbedrijven, al geeft vader Thijs aan dat ups en downs van alle tijden is. “En dat klopt,” beaamt Matthieu. “Zorgen maak ik me dan ook niet. Al blijf ik wel alert en kijk ik goed om mij heen naar de kansen en bedreigingen die er zijn. Niet voor niets hebben we net een eigen boerderijmolen laten plaatsen.”

De zesde generatie is pas net officieel gestart en de zevende staat al in de startblokken. (Klein)zoon Ruben van vijf weet het namelijk zeker: kippen zijn de toekomst. Hij heeft er nu drie en kan niet wachten om uit te breiden. De eierenverkoop kan wat hem betreft niet snel genoeg groeien. Ook voor hem heeft Alfa vast een goed advies paraat.

Marit Köhne-Rol

Marit Köhne-Rol

Senior klantbeheerder

088 2532120 | mkohne@alfa.nl


Meer over Marit