Banner

Binnen de kortste keren hadden we al zestig-, zeventigduizend euro aan belasting bespaard

16 maart 2021

Op z’n zestiende tufte hij op zijn brommertje in alle vroegte naar de Zesstedenweg in Warder. Aan z’n toenmalige stage hield Darin Oortwijn niet alleen veel ervaring over, maar ook z’n echtgenote. Samen met Sandra en inmiddels ook dochter Marly (19) runt hij de boerderij waar het in voor hem 1989 allemaal begon. En zus Wendy (17) staat ook al klaar om toe te treden tot de maatschap, maar gaat eerst nog de HAS in Leeuwarden volgen.

“Onze jongste dochters kwamen twee jaar terug naar me toe: we willen boer worden, we willen melken! Nee, we hebben ze nooit gestimuleerd, we hebben het hen ook nooit gevraagd. En nu melken ze iedere avond, en Marly ook ’s morgens. De oudste twee werken beide in de zorg. Tuurlijk vinden we het wel leuk. Als ze geen van vieren zin had gehad om het bedrijf over te nemen hadden we het in z’n geheel verkocht. Maar wat moet je op je vijfenvijftigste met een grote zak geld?”, zegt Darin Oortwijn met kenmerkende Noordhollandse nuchterheid.

Heimachinist

Boer wilde hij altijd al graag worden. “Op m’n elfde kon ik al melken. Maar m’n vader was heimachinist bij Vroom Funderingstechniek. Dan heb je wel door dat je geen boer kunt worden. Mijn twee broers werken er ook. Maar de hele dag palen stampen was niet mijn ding.” Darin volgt de LTS. Na vier jaar stroomt hij in de vierde klas van de lagere landbouwschool in. “Zo had ik in twee jaar tijd ineens twee diploma’s.” Als hij stage gaat lopen bij boer Hellingman, Sandra haar vader, gaat het hard. Lachend: “Ik weet het nog goed. Ik begon op 26 mei 1989, op 15 juli hadden we verkering.”

Fors uitgedijd

In die dertig jaar is het bedrijf Oortwijn & Hellingman fors uitgedijd. Darin: “Toen ik kwam had mijn schoonvader twaalf hectare land en produceerden we drie ton melk. Nu hebben we 150 hectare in eigendom en is de melkproductie 2 miljoen liter.” Op stal staan 230 koeien te wachten tot ze half mei weer naar buiten mogen (‘dan leveren ze meer melk en die twee cent weidetoeslag tikt ook lekker aan’). Ook heeft het bedrijf gemiddeld rond de 160, 170 stuks jongvee.

Weidevogelbeheer

En een heleboel vogels: de drie ondernemers zijn actief in weidevogelbeheer op het eigen grasland. “Het voorjaar vind ik de mooiste tijd van het jaar. Het is er nu nog iets te vroeg voor, maar als ik ’s morgens begin vind ik het een prachtig gehoor, al die vogels. Ik maai ook zelf. Vorig jaar heb ik iets van 280 nesten gevonden. Vooral die van de grutto en de tureluur zijn moeilijk te vinden. Die zitten heel diep in het gras verstopt.”

Koeienmatrassen

Ook de koeien in de stal kunnen op zo’n ‘voorkeursbehandeling’ rekenen. “We hebben overal koeienmatrassen, we hebben nieuwe boxen. Elke koe heeft een eigen lig- en vreetplek.” Met de toenemende druk van wet- en regelgeving heeft Darin niet zoveel moeite. “Je wordt er steeds makkelijker in. Nee, ik ben niet op de trekker naar Den Haag geweest. De meiden hebben het wel gedaan, maar ik vond het zonde van mijn tijd.”

Klap aan belasting betalen

Sinds vier jaar zijn Sandra en Darin klant bij Alfa. “Bedrijfskundig adviseur Dirk Wijnker was hier tien jaar terug weleens wezen praten, toen we nog bij een ander kantoor zaten. Op een gegeven moment ging het niet lekker meer. Dirk had gezegd: als er wat is, kun je mij altijd bellen. We betaalden altijd een klap aan belasting. Dat voelde niet goed. Dirk kwam weer langs, met directeur Maarten Dekker. De papieren kwamen op tafel. Binnen de kortste keren hadden ze al zestig-, zeventigduizend euro aan belasting bespaard. Ik zeg: ik denk dat jullie een nieuwe klant hebben!”

Jongereninvesteringsaftrek

Sindsdien heeft Darin ‘nog geen moment spijt gehad’  van de overstap. “Dirk bel ik nog regelmatig voor advies. Pas nog, toen we een stuk grond hebben overgenomen van de buurman. Hij weet precies hoe  het zit. Nee, praten over een bedrijfsovername is nog wat te vroeg maar dat gaat Dirk ook wel regelen. Ik wilde eigenlijk die twee meiden tegelijk in de maatschap hebben. Maar Dirk zegt dan weer: je hebt met Marly recht op twee jaar jongereninvesteringsaftrek, als je Wendy nu over twee jaar doet heb je vier jaar lang recht op die aftrek. Sandra en ik willen het wel goed regelen. Wendy is pas zeventien en zij gaat eerst nog naar de HAS, maar ze werkt net zo hard mee in het bedrijf. We willen geen scheve gezichten.”