Banner

Ondernemer in beeld: Molenaar Food Finish

14 oktober 2019 | Door:  Robert Berendsen

Hij komt net terug van ‘iets nieuws bekijken’. Want dáár houdt Gerben Molenaar van. De naamgever van Molenaar Food Finish in Nijverdal ontwikkelde zelfs recent een nieuwe sinaasappelpers, samen met de fabrikant. “Als ik geloof in een nieuw product ga ik er honderdduizend procent voor.” Met die pers, met slagroomautomaten en apparatuur om eieren te pasteuriseren, is hij een bekende naam in een niche van de foodmarkt.

En dan te bedenken dat het allemaal begon samen met echtgenote Karien, gewoon thuis. “Ik was onderhoudsmonteur bij het bedrijf die Mussana slagroomautomaten importeerde. In 2001 ben ik met nul komma nul voor mezelf begonnen, op een zolderkamertje samen met m’n vrouw. Zonder Karien had ik het niet gered. Een goeie vrouw achter je is heel belangrijk. Machines repareerde ik in het fietsenschuurtje en dat was al gauw te klein. Inmiddels hebben we hier op het industrieterrein twee bedrijfshallen en zijn we met ietsje meer personeel dan we begonnen”, zegt Gerben.
 

 

“Geef mij een paar jaartjes”

Bij slagroomautomaten blijft het niet. “Ik ben altijd in voor nieuwe producten. Toen ik vier jaar bezig was zag ik op een beurs een sinaasappelpers. Die zag je nog helemaal nergens in Nederland. Die moest ik hebben. Ik ben gaan praten met de importeur van dit merk en die zochten ook een technische dienst voor reparaties. Na een tijdje werd ik benaderd door de Fabrikant van Citrocasa met de vraag of ik hun merk niet op de Nederlandse markt wilde zetten. Iedereen verklaarde mij voor gek. Geef mij een paar jaartjes, zei ik. Over een jaar of tien staat heel Nederland er vol mee. Want als ik geloof in een nieuw product ga ik er honderdduizend procent voor.”


Wereldwijd patent

Inmiddels zijn de apparaten om zelf sinaasappels te persen overal te vinden. Hij verkoopt zelfs zijn eigen machine. “Die heb ik ontwikkeld met iemand van Citrocasa, de fabrikant uit Oostenrijk. Ik heb hem al een half jaar in het geheim staan in Nederland. Vorige week ben ik naar Oostenrijk geweest om de machine te presenteren aan collega-importeurs uit de hele wereld. De fabrikant gelooft zo in het systeem dat hij er wereldwijd patent heeft aangevraagd.


Klanten

Mijn afnemers? Die zitten van Terschelling tot Maastricht, van Oldenzaal tot aan Scheveningen en dan in zeer diverse branches. Tot de klantenkring behoren:  supermarkten , stations , instellingen , veerdiensten , kinderdagverblijven , luchthavens , cateraars , hotels , restaurants , ziekenhuizen , ijssalons , groente speciaalzaken, et cetera.


Eipasteuriseurmachine

Veel concurrentie is er niet. Eén voor de sinaasappelpersen en één voor de slagroommachines. Z’n eipasteuriseermachine is zelfs helemaal uniek. “Dat is een speciale, daarvan bestaat er maar één type in de hele wereld. Je kunt je ei pasteuriseren of zacht koken, zonder salmonellabesmetting. Die machines gaan veel naar ziekenhuizen verzorgingshuizen en hotels.”
 

Service binnen 24 uur

Met drie monteurs - ‘als het nodig is sleutel ik zelf ook nog wat’ - bestrijkt hij nu geheel Nederland en België voor de service. “En alles vanuit Nijverdal”, lacht hij. “We werken met servicecontracten. Je hoeft maar te bellen en we staan binnen 24 uur op de stoep. Of het nou zaterdag, zondag of een feestdag is. Van alle machines hebben we onderdelen in de auto. Negen van de tien keer repareren we het ter plekke. Want een sinaasappelpers die niet werkt, levert een supermarkt veel omzetverlies op.”
 

Molenaar Brocante

Ook Karien en oudste dochter Kim werken mee in de zaak met verkoop van sfeerverlichting en het versturen van onderdelen. Al hebben die met Molenaar`s Brocante er inmiddels nóg een dagtaak bij. “Ze staan op fairs en hebben een winkel in Nijverdal die dinsdag en woensdag open is.” Aanstaande schoonzoon Bas is servicemonteur.
Zelf is Gerben er vooral voor de verkoop. Per jaar gaat er ‘over de ton’ aan kilometers doorheen. En is het niet met de Renault Kadjar van de zaak (‘je kunt wel een hele dure auto rijden, maar dan vragen ze weer waarom die machines zo duur zijn haha’), dan wel in z’n vrije tijd.


Autocrossen

“Autocrossen is mijn hobby, in de toerwagenklasse. En dat doe ik heel fanatiek. Afgelopen zondag ben ik tweede geworden in het eindklassement van de Twente en Ramo Cup. Ik rij ook internationaal: Nederland, België, Duitsland. Daar ben ik dertiende geworden van de 129 wagens. Ik rij in een Opel Astra G, een van de weinige tweewielaangedreven auto’s in de toerwagenklasse. Ik doe het pas vijf jaar, maar ik heb altijd al iets met autosport gehad. Als kleine jongen ging ik vroeger op Tweede Paasdag altijd naar de autocross in Marle.”
 

“Een geweldige kerel”

Alfa zorgt ervoor dat hij niet uit de koers raakt, zij het dan alleen financieel. “Wij houden ervan dat een accountant niet alleen luistert maar ook advies geeft. En dat hadden we bij de vorige accountant niet. We hebben nu in Robert Berendsen een heel goeie. Robert is een geweldige kerel, hij is alles wat wij van een klantbeheerder verwachten. Heb je een vraag, dan geeft hij heel goed advies dat hebben we altijd gemist en hij is leuk in de omgang. Supertevreden zijn we over Robert”

 

Robert Berendsen

Robert Berendsen

Senior klantbeheerder

088 2532650 | rberendsen@alfa.nl


Meer over Robert