Banner

Ondernemer in Beeld: Maassen van den Brink

26 januari 2021 | Door:  Gidion Snijders

Niets is te gek bij de familie Maassen van den Brink. Naast een melkveehouderij, heeft boer Alexander een eigen YouTube-kanaal en runt zijn vrouw Gerrianne een zuivelwinkeltje, waarin de door haar zelf gezuivelde producten worden verkocht.

Op een houten bord dat aan de boerderij hangt, staat ‘De Velper’. Zo noemen ze het landgoed in Wierden al generaties lang. Zijn overgrootvader komt oorspronkelijk uit Velp, vertelt Alexander in één van zijn video’s. Samen met zijn gezin is Alexander de vierde generatie op de boerderij. Naast het verzorgen van zo’n 80 koeien en 35 stuks jongvee heeft de boer zijn eigen YouTube-kanaal. Wekelijks maakt Alexander video’s om op het kanaal ‘Alex the Dutch Dairyfarmer’ te plaatsen. Of hij nu sleutelt, op de trekker rijdt of het vee verzorgt; hij filmt het allemaal. Niet alleen leuk om naar te kijken maar voor veel boeren ook leerzaam. Er is veel onderling contact. Tips en adviezen worden met elkaar gedeeld. Met meer dan vierduizend abonnees, krijgen de video’s veel views. Zijn volgers komen niet alleen uit Nederland. Hij heeft ook kijkers uit Australië, Iran en Afghanistan. En laatst zelfs iemand uit Bangladesh.  

Alexander vertelt over de geschiedenis van de boerderij

Boerenleven

Zijn vrouw Gerrianne komt uit Enschede en kende het boerenleven niet. Daar bracht Alexander verandering in. Ze hebben elkaar ontmoet in een kroeg in Hengelo. Samenwonen en trouwen volgden snel. Voor Gerrianne een spannende stap: ,,Op jonge leeftijd haalde ik weleens aardappels met mijn vader. Maar verder was ik nooit op een boerderij geweest. Het boerenleven sprak mij wel aan. Toch moest ik wennen toen ik hier kwam wonen. Het is heel anders dan in de stad.’’  Alexander doet het grootste deel van het werk op de boerderij, maar Gerrianne springt bij waar dat nodig is. Hoewel ze zware tijden hebben gekend, is stoppen met de boerderij niet denkbaar. Alexander is boer in hart en nieren. Ook Gerrianne zou het verschrikkelijk vinden om niet meer op de boerderij te kunnen wonen, ze voelt zich inmiddels thuis op het platteland. 

Alexander en Gerrianne

Het Zuivelwinkeltje

Met een gezin van vier jonge kinderen is het druk in huis. Vooral tijdens de lockdown, waarbij school en opvang gesloten zijn. Maar de coronacrisis heeft weinig negatieve invloed op de onderneming. Integendeel; als er geen Corona was, zou Gerrianne nu niet elke woensdag, vrijdag en zaterdag in het Zuivelwinkeltje staan om haar producten te verkopen. Toen de crisis net begon, greep je door het gehamster wel eens mis in de supermarkt. ,,We kregen steeds vaker de vraag of we ook melk en andere producten verkochten,’’ vertelt Gerrianne. Hoewel ze geen ervaring had met zuivelen, trok ze de stoute schoenen aan. Ze maakte vla, yoghurt, hangop en kefir. Wat klein in haar keuken begon, werd al snel zo groot dat ze samen met Alexander besloot om van de deel een winkel te maken. Nu verkoopt ze naast eigen producten, ook streekproducten zoals vlees, eieren en jam. Het openen van een winkel was een goede beslissing. ,,We hebben een heleboel vaste klanten. Maar zien ook elke keer weer nieuwe gezichten.” Iedereen is welkom in de winkel. Maar een massale boerderijwinkel hoeft het van Gerrianne niet te worden. Het moet gewoon ‘gezellig’ blijven.

Het Zuivelwinkeltje

Alfa

De samenwerking met Alfa is al generaties oud. Een andere accountant hebben ze nooit gehad. Hoewel het zakelijk contact is, voelt het vertrouwd aan volgens Gerrianne. Over klantbeheerder Gidion Snijders zijn ze enthousiast. Gerrianne: ,,We kunnen hem voor alles bellen. Hij is onze vertrouwenspersoon. Het is fijn om iemand te hebben die je bedrijf goed kent en waarbij je niet alles hoeft uit te leggen. Gidion is heel meedenkend en van meerwaarde voor ons bedrijf.’’ De toekomst ziet Gerrianne positief in. Grote plannen hebben ze niet. Veel meer kunnen de twee er ook niet bij hebben want de dagen op de boerderij zijn al lang genoeg. Gerrianne: ,, Zoals het nu gaat is het goed en mag het in de toekomst doorgaan.’’ 

Gidion Snijders

Gidion Snijders

Relatiemanager

088 2532762 | gsnijders@alfa.nl


Meer over Gidion