Banner

Onbelaste thuiswerkvergoeding

2 november 2021 | Door:  Rolinde Bonte

Een onbelaste thuiswerkvergoeding voor je kopje koffie, elektriciteitskosten en toiletbezoek? Zo’n vergoeding kunnen werkgevers met ingang van 2022 geven.

Vanaf 2022 is een belastingvrije thuiswerkvergoeding van € 2 per dag mogelijk. Door Corona werken veel mensen thuis. Werknemers en werkgevers maken tegenwoordig afspraken om hybride te (blijven) werken.

Het doel van deze onbelaste thuiswerkvergoeding is het compenseren van de extra kosten die de werknemer maakt door het thuiswerken. Bijvoorbeeld de elektriciteitskosten en een toiletbezoek.

Op het moment dat de werknemer naar kantoor komt om bijvoorbeeld alleen een dossier op te halen, mag de thuiswerkvergoeding van € 2 niet worden toegekend voor die dag. Wel kan de werknemer dan de reiskosten vergoed krijgen (€ 0,19 per kilometer). Per dag kan dus maar één van de twee vergoedingen worden gegeven.

In het geval de werknemer een klantafspraak heeft en daarvoor vanuit huis naar de klant gaat, kan hij wél de thuiswerkvergoeding van € 2 ontvangen, ook terwijl de klant bijvoorbeeld naast kantoor woont.

De werkgever hoeft geen loonheffing te betalen over de thuiswerkvergoeding. De thuiswerkvergoeding wordt een nieuwe gerichte vrijstelling in de werkkostenregeling (WKR). Dat houdt in dat de vergoeding niet ten koste gaat van de ruimte in de WKR.

Indien je naar aanleiding van dit artikel nog vragen hebt, kun je uiteraard contact met ons opnemen!

Rolinde Bonte

Rolinde Bonte

Fiscaal juridisch medewerker

088 2532781 | rbonte@alfa.nl


Meer over Rolinde