Banner

Jelmer Waaijer, van HAS-student naar vaste baan bij Alfa

31 juli 2023 | Door:  Maartje Veldhuis

‘Een boerenjongen’, zegt hij van zichzelf. “Als ik op kantoor zit en er komt een trekker langs, dan kijk ik gekscherend gezegd gelijk naar buiten.” Voorbestemd om misschien wel ooit vader Waaijer op te volgen in het melkveebedrijf. Of in ieder geval als adviseur in de veevoeding aan de slag te gaan, na z’n studie aan de HAS in Dronten. Maar voor Jelmer Waaijer gloort er een toekomst bij Alfa, als assistent accountant agro in Nijverdal. “Het is wel wennen, hele dagen op kantoor!”

Vanmorgen vroeg stond hij nog tussen de 130 koeien op het ouderlijk bedrijf in Geesteren. “Kalveren voeren, melken, alle werkzaamheden die maar moeten gebeuren.” Een paar uurtjes later duikt hij – gedoucht en omgekleed - in de btw-aangiften op kantoor Hardenberg. Het is nogal een wereld van verschil voor Jelmer Waaijer (22). En dan te bedenken dat hij er tot september vorig jaar nog nooit bij stil had gestaan om z’n dagen te slijten tussen vier muren. “Ik heb de opleiding agrarisch ondernemerschap aan de HAS gedaan. Dat is een heel brede opleiding, ik wist nog niet precies welke kant ik op wilde. Daarom heb ik twee minoren gedaan, veevoeding & advies en accountancy. Als kleine jongen wilde ik graag boer worden. Of in ieder geval verder in de veevoeding. Maar die accountancyrichting beviel me eigenlijk beter. Een studiegenoot in Dronten raadde Alfa voor de stage aan.”

Flexibel aan de slag

Hij begint als stagiair, gaat nog tijdens de studie aan de slag voor zestien uur per week en is inmiddels in vaste dienst, voor 32 uur. Jelmer: “Dan ben ik flexibel als ik thuis aan de slag moet op het melkveebedrijf. In principe werk ik vijf dagen, maar het kunnen er ook drie of drie en een half zijn. Ik heb afgesproken dat ik gewoon naar huis kan als het nodig is.” Nu nog is zijn vader verantwoordelijk voor de 130 koeien en 65 kalveren. “De bedoeling is wel dat ik het ga overnemen, of mijn broer die twee jaar jonger is. We hebben allebei de intentie. En misschien blijf ik het wel combineren met een vaste baan.”

‘Je bent een beginner’

Tot die tijd stort hij zich in de accountancy, een sector waar hij zonder noemenswaardige vooropleiding in verzeild raakt. “Je krijgt op school wel de basis. Maar bij Alfa leer je pas wat het dagelijkse werk echt inhoudt. Je bent een beginner, je begint met inscannen. Daarom heb ik gevraagd: ik wil wel goede begeleiding. En die heeft Alfa direct gegeven. Ik zit naast assistent accountant Arjan van Middelaar en assistent accountant Evelien Ranter. Als ik een vraag heb, heb ik gelijk antwoord. De begeleiding is uitstekend. Ik ben nu al bezig met btw-aangiften en inboekwerkzaamheden.”

Ondertussen kijkt hij met een schuin oog al verder. “Ik wil niet eeuwig assistent blijven. Ik heb nu nog geen klantcontact, maar in de toekomst zou ik dat wel graag willen. Klantbeheerder lijkt me wel wat. En anders de bedrijfskunde.”

Kennis meenemen naar huis

Voordeel van zijn werkzaamheden op kantoor is dat het bedrijf thuis er ook op vooruit gaat. “Ik had geen flauw idee hoe de btw-aangifte voor thuis eraan toe ging. Nu help ik volop mee.”

Goede balans tussen jong en oud

Met z’n 22 jaar is Jelmer niet eens meer de jongste bij cluster Twente-Salland. “Er zijn net weer een paar stagiairs begonnen. Die zijn jonger dan ik. Ik vind het belangrijk dat er een goede balans is tussen jongeren en ouderen. Als je een verschil in leeftijden hebt, dan heb je op de werkvloer ook verschillende gespreksonderwerpen.”

Zoals over FC Twente, de club die hij nauwlettend volgt. Zelf voetballen komt er niet meer van. “Je bent je hele zaterdagmiddag kwijt. Ik kon dat niet meer combineren met het werk thuis op het bedrijf. Regelmatig uitgaan met vrienden in het weekend doe ik nog wel. Op zondag gingen we altijd naar de discotheek. Dat is nu wel minder nu er op maandag op kantoor gewerkt moet worden. Maar vier dagen Zwarte Cross is en blijft geweldig!”

Maartje Veldhuis

Maartje Veldhuis

Directiesecretaresse

088 253 2812 | mveldhuis@alfa.nl


Meer over Maartje