Banner

De kracht van communicatie en gevoelens binnen agrarische familiebedrijven

27 oktober 2023 | Door:  Sandra de Melker

Een agrarisch familiebedrijf is meer dan alleen een plek waar voedsel wordt geproduceerd. Het is ook een sociale structuur, waarin familieleden samenwerken en beslissingen nemen die invloed hebben op zowel het bedrijf als de familiebanden. 

Vandaag heb ik een goede sessie gehad met een fijne relatie van ons, een familie die samen een agrarische onderneming runt. Een prachtig bedrijf met mooie mensen. Als je door het platteland reist, zijn er veel van dit soort bedrijven. Achter die landerijen en boerderijen gaat meer schuil dan alleen gewassen en dieren. De families die deze bedrijven runnen, hebben niet alleen te maken met het verbouwen van voedsel en het omgaan met dieren, maar ook met de uitdagingen van communicatie en het omgaan met hun gevoelens binnen deze ondernemingen en hun gezinnen. 

In deze column belicht ik graag de kracht van communicatie en emoties binnen agrarische familiebedrijven belichten. 
Goede communicatie is van cruciaal belang voor het voortbestaan ​​en de groei van agrarische familiebedrijven.  Het delen van informatie, het stellen van doelen en het bespreken van uitdagingen en successen bevordert een gevoel van samenwerking en begrip, net als bij een team in veel bedrijven en organisaties.  Het creëert ook ruimte voor het opdoen van nieuwe ideeën en het oplossen van problemen. Open communicatie helpt conflicten te verminderen en zorgt voor een sterke familieband, die essentieel is voor het voortzetten van het bedrijf van generatie op generatie.

Maar communicatie binnen agrarische familiebedrijven kan ook behoorlijk lastig zijn. Familierelaties en persoonlijke emoties kunnen de dynamiek beïnvloeden. De druk om te integreren en te voldoen aan de verwachtingen van oudere generaties kan soms leiden tot spanningen tussen familieleden. Deze gevoelens kunnen ontstaan ​​uit een gevoel van onzekerheid, bezorgdheid over het voortbestaan ​​van het bedrijf of een gebrek aan erkenning voor persoonlijke belangen en bijdragen. 

Communicatie kan de brug zijn die familieleden verbindt. 

Het delen van elkaars perspectief en luisteren naar elkaars zorgen leidt tot meer begrip en empathie. Het erkennen van de waarde van elke persoonlijke bijdrage kan ook helpen om een ​​gevoel van trots en vervulling binnen de familie te bevorderen.

Alfa heeft ruime ervaring met dergelijke complexe ondernemingen en kan je helpen de communicatie te verbeteren en te leren omgaan met gevoelens in agrarische familiebedrijven. We kunnen helpen bij het ontwikkelen van communicatievaardigheden, het creëren van gezonde grenzen en het bevorderen van een positieve dynamiek.

Wil je meer weten over hoe dit voor jullie kan werken, zodat jullie bedrijf verder kan bloeien in harmonie en welzijn? Neem gerust contact met ons op. Je kunt bellen op 088-2532300 of rechtstreeks mailen met sdemelker@alfa.nl.