Banner

Alfa Leeuwarden verhuist na de zomer naar nieuw duurzaam kantoor

5 februari 2019 | Door:  Sicco de Vries

We zijn begonnen met de nieuwbouw van ons nieuwe pand! Het wordt een van de duurzaamste kantoorpanden van het land en bovenal een fantastische plek om goed te kunnen (samen)werken. De heipalen zijn geslagen en de fundering is gestort. Onze bouwers zijn volop aan de slag. Als alles volgens planning verloopt, kunnen we na de zomer vanuit ons nieuwe pand gaan werken.

Een paar jaar geleden is het idee voor nieuwbouw ontstaan. De eerste aanleiding was de krappe huisvesting op onze huidige locatie. Daarnaast wilden we beter zichtbaar en bereikbaar zijn voor zowel klanten als medewerkers. Ook wilden we heel graag een duurzaam pand betrekken.


Nieuwe locatie: bedrijventerrein De Werp

Na een zoektocht naar een nieuwe locatie hebben we uiteindelijk gekozen voor nieuwbouw. De plek op de Werpsterhoek op het bedrijventerrein. De Werp is voor Alfa ideaal, want het is vanuit alle hoeken van Friesland makkelijk en snel te bereiken. Voldoende parkeergelegenheid en alle mogelijkheden om een duurzaam kantoor te bouwen, waarin we al onze wensen kunnen waarmaken. Dat gaf voor ons de doorslag.

Grote wensenlijst voor de bouw

De wensenlijst voor het nieuwe kantoor is groot. We hebben onze collega's intensief betrokken bij de bouwplannen. We vinden het belangrijk dat we plezierig kunnen werken. De werkplek moet inspirerend zijn en collega's moeten flexibel kunnen samenwerken. Ze moeten elkaar makkelijk en snel kunnen vinden. De nieuwe werkplek wordt open en transparant. In het gebouw bevindt zich een grote vide met veel ruimte voor ontmoeting. Er wordt gebruik gemaakt van veelal natuurlijke en circulaire materialen en veel glas.

Een duurzaam pand

We bouwen een duurzaam pand. Duurzaamheid is een van de belangrijke strategische thema’s van Alfa. Als dienstverlenende organisatie wil Alfa verantwoordelijkheid nemen en collega’s en klanten inspireren en motiveren. Zo kunnen we de koppeling maken tussen duurzaamheid en een duurzaam verdienmodel. De extra investering in duurzaamheid winnen we terug door subsidies, lagere kosten in de toekomst en bovenal door het realiseren van een prachtige werkplek met veel oog voor de duurzame inzetbaarheid van onze medewerkers.

Bouwen conform BREEAM

We hebben de ambitie om volgens de hoogste BREEAM-norm (outstanding) te bouwen. BREEAM is een internationaal keurmerk om de duurzaamheid van gebouwen in kaart te brengen. Alfa heeft hiervoor gekozen, omdat BREEAM veel aandacht besteedt aan het flexibel gebruiken van het gebouw door medewerkers. Zo kunnen medewerkers kiezen om dicht bij collega’s te werken, maar ook om een rustige ruimte te zoeken als er geconcentreerd gewerkt moet worden. De bureaus zijn in hoogte verstelbaar, medewerkers kunnen hun eigen klimaat en lichtsterkte instellen. Er is veel aandacht voor vitaliteit. De centrale trap nodigt uit om gebruikt te worden. Er zijn bureaufietsen, een voetbaltafel en voor de woon-werk-fietsers zijn er douches en kleedruimtes aanwezig. Natuurlijk kunnen de collega’s die in de lunchpauze willen sporten ook gebruik maken van deze douches.
We willen zo weinig mogelijk energie verbruiken. Hiervoor komen onder andere luifels aan de buitenmuren. Het speciale ontwerp van deze luifels zorgt er in de winter voor dat de zon ’s ochtends het pand verwarmt. In de zomer wordt de zon juist buiten gehouden, waardoor het pand koel blijft. We werken met de meest energiezuinige installaties en verlichting. Met zonnepanelen wekken we onze eigen energie op.

Werken met lokale ondernemers

We geloven bij Alfa in de kracht van lokaal ondernemerschap. Daarom werken we bij voorkeur met lokale ondernemers en daar waar het kan met relaties van ons kantoor. Het is een mooi en intensief traject geweest om tot de bouwfase te komen. Ik ben blij met het bouwteam dat ons deskundig heeft bijgestaan in dit voortraject. Er komen vervolgblogs over het verloop van het bouwproces. De blogs worden geschreven door andere leden van het bouwteam. Houd onze website en social media goed in de gaten als je deze blogs wilt volgen. Je bent uiteraard van harte welkom op ons huidige kantoor voor verhalen en impressies over de nieuwbouw, maar ook voor een kijkje op de bouwplaats. We zijn trots op ons nieuwe kantoor en dat laten we graag zien!
 

Sicco de Vries

Sicco de Vries

Directievoorzitter

088 2532300 | sdevries@alfa.nl


Meer over Sicco