Banner

Laadkosten buitenland en mijn bijtelling, kan ik mijn bijtelling verlagen?

13 oktober 2022 | Door:  Ton Kock

Het lijkt een opendeur, maar een elektrische auto heeft laadkosten onderweg en geen brandstofkosten. Mogen deze kosten ook als vermindering bijtelling auto worden verwerkt?

De vraag is of je als medewerker deze de brandstofkosten/laadkosten, als deze niet al worden vergoed, in mindering mag brengen op de bijtelling. Net als tolgeld, parkeerkosten en soortgelijk. Hoe zit dat als deze medewerker met zijn elektrische auto naar het buitenland met vakantie gaat? Mogen de laadkosten dan ook in mindering worden gebracht op de bijtelling?

Hoofdregel

Betalingen die worden gedaan voor het privégebruik van de leaseauto door de medewerker mogen alleen in mindering op de bijtelling worden gebracht als het gaat om zogenaamde intermediaire kosten. Deze kosten mogen alleen in mindering worden gebracht als:
• Werkgever en medewerker vooraf afspreken dat de betalingen namens de werkgever worden gedaan;
• Medewerker de omvang van de kosten specificeert voor de werkgever;
• Werkgever merkt deze betalingen aan als een eigen bijdrage voor privégebruik auto; en
• Werkgever vergoedt de betaling niet, maar brengt deze in mindering op de bijtelling.

Als aan bovenstaande is voldaan, dan kunnen dus ook de niet vergoede laadkosten in mindering worden gebracht op de bijtelling privé gebruik auto. En ja, dan is het dus een opendeur, maar zijn de voorwaarden wel weer duidelijk.