Banner

Faillissementen, erg actueel. Nú vallen de klappen!

30 mei 2022 | Door:  Mariska Zentveldt

Corona lijkt ‘voorbij’, er gelden geen restricties meer op het aantal klanten in de zaak en toch voorzien juist nu veel ondernemers dat zij het op korte termijn zwaar gaan krijgen. Hoe kan dat? De berichtgeving van de laatste anderhalve maand liegt er niet om.
Allianz kopt op haar website: ‘Faillissementen wereldwijd stijgen in 2022 met 15%, Nederland +34%’;
de accountant.nl: ‘Accountants zagen de financiële ramp voor het mkb al naderen’;
de NOS: ‘Meer faillissementen nu coronasteun afloopt, een kantelpunt’;
het Algemeen Dagblad: ‘Slachting onder bedrijven dreigt: 200.000 ondernemers op rand faillissement’. 

Oorzaak

Dat juist nu de klappen gaan vallen is niet zo gek. Veel grondstofprijzen zijn gestegen, werknemers zien graag dat de enorme inflatie wordt doorgevoerd in het loon dat ervoor kan zorgen dat bijv. de kostprijs van sommige diensten fors zijn toegenomen, de energierekening is in tijden niet zo hoog geweest, bedrijven hebben moeite om personeel aan te trekken en dat heeft gevolgen voor de hoeveelheid werk wat verzet kan worden en dus ook de omzet, regelingen van betalingsuitstel zijn vervallen of komen op korte termijn te vervallen, schuldeisers zijn weer actief aan het innen geslagen en tot slot is ook de financiële compensatie van de overheid in verband met corona weggevallen. 
 
Daarnaast is er ook nog tal van bedrijven dat het al voor de coronacrisis zwaar had, maar die het vanwege de combinatie van maatregelen tot op heden toch nog heeft weten vol te houden. De oorzaak van financiële nood vóór de coronacrisis, kunnen heel diverse oorzaken hebben die al dan niet buiten de schuld van de ondernemer liggen.  
 

Neem (tijdig) contact op

Dat veel ondernemingen juist nu in financieel zwaar weer komen te verkeren, is gelet op voorgaande oorzaken en vaak een combinatie van diverse factoren goed te volgen. Of het nu binnen of buiten de schuld van de ondernemer ligt, nu speelt of op korte termijn gaat spelen: tijdig handelen biedt de ondernemer vaak meer mogelijkheden om een faillissement af te wenden. Een faillissement zul je namelijk toch vaak echt pas als laatste optie willen inzetten. 
 
Benieuwd naar welke mogelijkheden/alternatieven er zijn? Lees dan eens ons artikel "De onderneming in financiële nood"
 
Zijn er schulden die al langer openstaan en waar maar niet (voldoende) op ingelopen kan worden? Hopelijk kunnen we erger voorkomen en samen kijken naar een goede en passende oplossing. Neem contact op met Mariska Zentveldt, met één van onze juridisch adviseurs of met je eigen contactpersoon bij Alfa.

Met 35 vestigingen is Alfa overal dichtbij!
Mariska Zentveldt

Mariska Zentveldt

Juridisch adviseur

088 2533206 | mzentveldt@alfa.nl


Meer over Mariska