Banner

Webwinkels pas op! Let op de wijzigingen in de omzetbelasting per 1 juli aanstaande (2021)

23 maart 2021

De afgelopen periode is er veel veranderd voor de eigenaren van niet-essentiële winkels. Van gesloten winkels, naar bellen en ophalen, naar winkelen op afspraak. Vanaf de start van de corona crisis kopen we echter nog steeds de producten, die we graag willen hebben. Met de laptop of tablet op schoot surfen we naar een webwinkel, account aanmaken, product bestellen, digitaal betalen en voor een beetje extra is het er morgen misschien al. Waar het product vandaan komt? Soms hebben we geen idee. Er is wel een grote kans dat er een factuur bij zit en dat daar omzetbelasting (hierna: btw) op staat. Daar komen  we bij het punt waar dit artikel over gaat: webwinkels en omzetbelasting, want er zijn veranderingen op komst!

Webwinkels die weleens iets naar het buitenland sturen

Er is een grote kans dat er webwinkels in aanraking komen met deze veranderingen. Het aantal online aankopen is in de tijd van de coronacrisis gestegen met ongeveer 67%. Voor een mooi overzicht van de drukte bij webwinkels, zie drukste dagen 2020. Ook de leveringen naar het buitenland zijn gestegen. In de praktijk leveren deze leveringen vaak de meeste hoofdbrekens op.

Waar draag je als webwinkel je omzetbelasting, VAT, MWS, PTU of andere buitenlandse btw af?

Btw en buitenland, dat kan behoorlijk ingewikkeld worden. Waar moet je btw afdragen? Waar is dat allemaal van afhankelijk? Een route die je kunt volgen, is altijd Nederlandse btw in rekening brengen, maar gaat dat goed? Als de koper een particulier is, zal dat geen telefoontje opleveren van die klant. Hij of zij heeft geen mogelijkheid om de btw terug te krijgen. Als de koper een ondernemer is, kan deze veelal wel de btw terug krijgen. Alleen voor de ondernemer buiten Nederland is dit niet zo makkelijk.  Deze ondernemer zal jou dus gaan vragen om een andere factuur, met verlegde btw (of 0% buiten de EU). Zo gaat het wel goed. Terug naar de particulier, die klaagt dus niet. Maar de Belastingdienst van het land waar de particulier woont mogelijk wel. Er zijn namelijk drempelbedragen in de omzetbelasting waarboven je als ondernemer in het buitenland btw af moet gaan dragen. Het gaat in dit artikel alleen om EU-landen. Het gaat daarnaast om omzet behaald met leveringen aan particulieren. Dit moet dus goed in de gaten gehouden worden, ook of je aan een klant levert met een btw nummer of niet. Niet alle omzet naar een bepaald land telt immers mee.

Dit zijn de drempelbedragen die op dit moment gelden:

Voor een heleboel Nederlandse webwinkels zal gelden dat de drempelbedragen per land niet gehaald worden. Er kan dus altijd met Nederlandse btw gewerkt worden. De ondernemer hoeft zich niet te melden in een ander land als btw ondernemer en hoeft ook geen btw aangifte daar te doen. Dat scheelt een heleboel administratieve rompslomp. De drempelbedragen per afzonderlijk EU-land verdwijnen per 1 juli 2021. Er komt één drempelbedrag van € 10.000. Zolang je een vestiging in een EU-land hebt en niet boven de € 10.000 aan particulieren in een ander EU-land levert  (inclusief digitale diensten), mag je Nederlandse btw in rekening brengen. Gaat de omzet van leveringen aan particulieren in de EU echter over de € 10.000 heen, dan moet je vanaf de levering waarbij de € 10.000 grens overschreden wordt, btw van het betreffende land in rekening gaan brengen aan de afnemer. Een klein voorbeeld:

Een voorbeeld van de webwinkel Erna

Erna is een webwinkel begonnen in nageldecoratie. Veel mensen zitten thuis en willen de tijd benutten om hun nagels te decoreren. Erna verkoopt veel producten naar België en Duitsland. De omzet naar België is € 3.500 en naar Duitsland € 8.000. Vanaf het moment dat de € 10.000 overschreden is, moet er Belgische en Duitse btw in rekening gebracht worden. Dat betekent dus een lastenverzwaring denk je!

Gelukkig is er ook aan jou als ondernemer gedacht. Je kunt namelijk gebruik maken van een vereenvoudigde aangifte. Hierbij geef je in Nederland de buitenlandse btw aan. De Nederlandse Belastingdienst betaalt het door naar het buitenland. Dit systeem heet “One-Stop-Stop” of OSS. Wil je weten hoe dit gaat werken of hoe je om moet gaan met btw vermelding in jouw webwinkel of inrichting van jouw administratie? Neem dan contact met mij op of met één van mijn deskundige collega’s of lees hier verder.