Banner

Patent Woman, de gedeelde passie van Ellen en Christian Kalf

16 november 2020 | Door:  Rudi Nijs

Een béétje modebewuste vrouw in Hoogeveen en omstreken hoef je écht niet te vragen waar ze haar garderobe bij elkaar moet sprokkelen: bij Patent Woman natuurlijk. In drie etappes bouwden Ellen en Christian Kalf de winkel uit tot een ‘shopbeleving’ die verder gaat dan even snel iets uit het rek trekken. Om die reden komt er – opvallend genoeg – ook geen webshop. “We zien het als een degradatie van ons product.”

Patent Woman is een modewinkel voor de vrouw, die in veel grotere steden dan Hoogeveen niet zou misstaan. Merken als G-Star Raw, Scotch & Soda en Summum worden er vergezeld van circa 15 andere trendy labels, ook in schoenen. Ellen: “Wat nu de modekleuren zijn? Dat zijn vooral naturellen en bruintinten. Groen doet het ook goed, basiskleuren als zwart en blauw zijn natuurlijk onmisbaar. Af en toe een accentje, zoals paars of bordeaurood, geven kleur aan de collectie.”

Brede doelgroep

Patent Woman is er voor een brede doelgroep, zeggen de twee. “Het is vooral de werkende vrouw, vanaf een jaar of 25. De leeftijdscategorie van 40, 50 jaar is het sterkst vertegenwoordigd. Maar we kleden moeiteloos 3 generaties. Een vrouw van 75 staat tegenwoordig midden in het leven”, zegt Christian, verantwoordelijk voor de marketing, de administratie en, met Ellen, de inkoop.

Superaanvulling voor elkaar

Het is Ellen die in 2000 de stoute schoenen aantrekt. Als vertegenwoordigster in de textielbranche heeft ze ervaring in de retail. Twee jaar later geeft Christian z’n baan als interieur ontwerper eraan, in eerste instantie om haar twee jaar lang achter de schermen bij te staan. Het loopt anders. En achteraf is het vooral de combinatie die het succes van Patent Woman verklaart, constateert Ellen. “We zijn een superaanvulling voor elkaar. Ik ben een doener, heel erg actief. Patent Woman is mijn passie. En als je iets met passie doet, kun je erin verdrinken. Chris remt me weleens af en dat is soms ook goed. Hij is er vooral voor het financiële gedeelte. Je ziet het niet, maar het is wel een heel belangrijke tak voor een onderneming. De eerste twee jaar deed ik dat, omdat het moest. Maar omdat we het samen doen, hebben we die professionaliseringsslag kunnen maken.”

Oud pakhuis

Drie jaar terug verhuisden Ellen en Christian voor de tweede keer, nu van de Tamboerpassage naar een oud pakhuis in de Hoofdstraat. Christian: “We wilden voor de komende twintig jaar nog één keer een grote stap zetten. En de markt gaf het ook aan. Het eerste weekend dat we open waren, hadden we al het idee: het leeft hier veel meer dan in de passage.”

Service

Naar het geheim achter het succes hoeven de twee niet lang te zoeken. “We onderscheiden ons in de service. Oprecht en eerlijk adviseren. Niet een klant naar de mond praten, maar zeggen: misschien kan het nog net iets leuker. Het voordeel is dat Ellen altijd op de winkelvloer aanwezig is. Zij is altijd bezig met de manier waarop zij het wil.” Ellen: “En we gaan niet met alle stijlen mee. Het moet wel bij ons DNA passen. Een paar jaar terug had je dat Ibiza-stijltje. Dat koop ik dan niet. Hoe hip en happening het ook is, maar niet voor ons.”

Geen webshop

Een webshop ontbreekt opvallend genoeg. Bewust, zegt Christian. “We zijn wel zichtbaar online. We posten elke dag iets op Instagram en Facebook. Elke week komt er een fotograaf langs om voor de hele week foto’s te schieten. Maar online verkopen is niets voor ons. We inspireren de klant online, maar adviseren ze graag persoonlijk in de winkel, zodat het juiste artikel geadviseerd en verkocht wordt met de totale beleving. Een Webshop zien we als een degradatie van het product: ‘Ach, stuur maar op.’ En wat denk je van het milieu-aspect, met al die kleding, die wordt opgestuurd en teruggestuurd?”

Partners

Klant bij Alfa is Patent Woman min of meer bij toeval geworden. Christian: “Onze accountant, Jan Zomer, is overgenomen door Alfa. Zo kregen we te maken met Rudi Nijs (nu directievoorzitter). Dat beviel ons heel goed, zo goed dat we Rudi zijn gevolgd toen hij bij Alfa van kantoor wisselde. Alfa doet voor ons de jaarboeken en de loonadministratie. Het contact is heel fijn. In een tijd als deze krijg je zomaar een telefoontje: ‘En, hoe gaat het nu bij jullie?’ Dat is ook de manier waarop wij met anderen willen samenwerken. We zoeken geen leveranciers, we willen partners.”

Rudi Nijs

Rudi Nijs

Directievoorzitter

088 2532224 | rnijs@alfa.nl


Meer over Rudi