Banner

Bezoekers vinden het juist fijn dat er niks digitaals of mechanisch is

13 april 2022 | Door:  Tjitske van Kessel

Met een beetje geluk - lees: goed weer - hoopt speelpark Klein Zwitserland in Tegelen dit jaar weer de gebruikelijke 100.000 bezoekers aan te tikken. “Corona heeft ons de afgelopen twee jaar parten gespeeld. Een groot deel van de bezoekers komt uit Duitsland en die zijn weggebleven”, zegt Niels Groot, als bestuurslid van het speelpark penningmeester en secretaris. Die 100.000 zijn een fractie van wat grote broer De Efteling elk jaar verwelkomt. Maar toch: Klein Zwitserland heeft een heel eigen positie in de sector. “We hebben hier geen mechanische toestellen of attracties.”

 In ‘ruil’ daarvoor worden de kinderen tot zo’n twaalf jaar en hun ouders verwelkomd op een prachtig terrein, zegt Niels. “Klein Zwitserland is dertien hectare groot, met op het terrein een heel mooi natuurspeelbos en verschillende speelplateaus met hoogteverschillen. Het is een park met een rijke geschiedenis, die al tachtig jaar teruggaat. Die geschiedenis proberen we weer terug te brengen in de thematisering van het park, met in de hoofdrol professor Eugène Dubois, die eind negentiende eeuw Darwins evolutietheorie bewijst door op Java de botten op te sporen die volgens hem de schakel vormen tussen de aap en de mens. Deze professor heeft vele jaren geleden op het terrein van Klein Zwitserland opgravingen en interessante ontdekkingen gedaan, zoals de Tegelse makaak, neushoorns en nijlpaarden.
In het spoor van professor Dubois beleven kinderen hier allerlei avonturen.”

Op het terrein: onder andere een avonturenbos, de avontuurlijke kleigroeve, klimland en speeltoestellen van vroeger. De herrie van achtbanen en andere attracties is in Tegelen ver te zoeken. “Bewust”, zegt Niels. “Kinderen spelen hier zelf. Onze doelgroep vráágt daar ook om. We hebben stagiairs een enquête laten houden onder bezoekers, of er behoefte was aan een wifipunt. ‘Nee’ was het antwoord, bezoekers vinden het juist fijn dat er niks digitaals of mechanisch is.”

Flinke storm

Niet dat er daardoor geen investeringen in speelpark Klein Zwitserland aan te pas komen. Niels: “We hebben wel het onderhoud aan het park. Twee jaar terug is er een flinke storm geweest. Maar nee, we zijn geen Efteling waar elk jaar een grote attractie bij moet komen. Dat verwachten bezoekers ook niet van ons. We proberen eens in de zoveel tijd met iets nieuws te komen, zoals nu met het ontwikkelen van verhaallijnen rond professor Dubois.”

Met minder mensen werken

Zelf komt hij al van jongs af aan in Klein Zwitserland. Sinds 2013 werkt hij er, eerst als verantwoordelijke voor de marketing, nu als lid van het dagelijks bestuur. Samen met de mede-bestuursleden houdt hij Klein Zwitserland draaiend. “In de zomer werken we met vijf oproepkrachten en een paar zzp’ers. We hebben bewust de keuze gemaakt om met minder mensen te gaan werken. We zien ook de trend van personeelstekorten aankomen, en trekken jongeren weg uit Limburg. Zo hadden we hier een restaurant, maar daar hebben we nu een afhaalkiosk van gemaakt.”

Toegansprijs 6,75 euro

Met die aanpassingen moet het bestaansrecht van een relatief kleine speler op de markt verzekerd zijn. Ook omdat de entreeprijs voor Klein Zwitserland een unique selling point is. Waar vind je nog een attractiepark waar een dagkaartje 6,75 euro kost? Niels: “Ja, we zijn zéér goedkoop. En we weten ook dat juist die prijs door onze bezoekers goed worden gewaardeerd. Op de prijs-kwaliteitverhouding scoren we altijd heel goed. Dat is ons concurrentievoordeel ten opzichte van andere parken.”

Ook de locatie draagt ertoe bij dat Klein Zwitserland de toekomst zonnig inziet. In de directe omgeving van het park wonen zeventien miljoen mensen. Het enige wat het park in de wielen kan rijden is het weer. “We hebben hier niets dat overdekt is. Als het regent is het rustig op Klein Zwitserland. We zijn heel afhankelijk van goed weer. Daarom zijn we nu pas open gegaan. De afgelopen maand maart is het wel heel mooi weer geweest, maar we hebben ook de tijd nodig gehad voor het onderhoud. We moeten ook aan de veiligheid van onze bezoekers denken.”

Alfa denkt mee

Ook Alfa komt regelmatig op speelpark Klein Zwitserland - al is het dan om zakelijke redenen. “Alfa doet alle boekhouding voor ons. In het verleden deden we die boekhouding altijd zelf. Maar door de reorganisatie met het personeel werd het werk zo beperkt dat we er geen personeelslid voor meer nodig hadden. Daarom hebben we het neergelegd bij Alfa in Heythuysen. En daar zijn we heel tevreden over. Alfa doet ook de personeelsadministratie en denkt mee op het gebied van de bedrijfsvoering. We zijn een stichting en samen met directeur Franklin Warlich van Alfa kijken we hoe we die juridische structuur toekomstbestendig kunnen maken. Regelmatig zitten we om de tafel om met elkaar te brainstormen.”

Tjitske van Kessel

Tjitske van Kessel

Directiesecretaresse

088 253 2165 | tvankessel@alfa.nl


Meer over Tjitske