Banner

Mijn accountant moet mijn taal spreken en met mij willen groeien

20 juli 2023 | Door:  Frits de Fluiter

“Voor een ondernemer is een accountant een noodzakelijk kwaad. Dus dan kun je er maar beter één kiezen die jou begrijpt en waar je samen mee kunt groeien.” Het is een opvatting die wellicht niet alleen Dick van der Maal is toegedicht, maar waar meerdere ondernemers mee kampen.

Dick vond voor zijn bedrijf DJM Inktjet Solutions de accountancy partner bij Alfa Accountants en Adviseurs in Harderwijk. Met Gerrald Heijnen als fiscalist en Frits de Fluiter als aanspreekpunt ontstond de gewenste samenwerking waarbij de klik niet alleen gevonden werd in een duurzame wijze van ondernemen en werken, maar ook in de wijze waarop wordt meegedacht met de ondernemer. “Elke maand wordt de boekhouding nagekeken door collega Jeroen Floor, zo hebben we continu aandacht voor de ontwikkelingen, de pijn- en verbeterpunten en voorkomen we dat aan het eind van het jaar nog een enorme ruk aan het stuur moeten geven om de boel vlot te trekken”, aldus Frits.

Het leren kennen van de ondernemer betekent voor Alfa ook leren van de ondernemer. Weten wat hem drijft en wat hij nodig heeft, om zo zijn bedrijf te laten floreren. Dick benadrukt dat voor hem een accountant niet alleen voor de cijfertjes is, maar ook op andere vlakken mee moet denken. “Ik onderneem omdat ik mijn mensen iets wil bieden en een kans wil geven. Dat is voor mij ook duurzaam ondernemen. Maar risico’s zitten in alle facetten van de onderneming. Financieel, maar ook in de HR en de IT. Een accountant moet daarin willen en kunnen meegroeien. Je moet ook bereid zijn om te leren van elkaar.” Frits vult aan: “Van belang hierbij is dat we samen continu ontwikkelen, het proces blijven optimaliseren en niet vastgeroest raken in een standaard patroon. We zijn hier niet alleen om de cijfertjes te controleren. Kerntaken voor Alfa blijven uiteraard dat het bedrijf financieel gezond is, de belastingdruk gecontroleerd wordt, maar ook dat de ondernemer de waarheid kan zien in de cijfers om zo tijdig gezamenlijk te kunnen bijsturen indien nodig.” “Mijn accountant moet mijn taal spreken”, stelt Dick. “Want, wat ik als ondernemer nodig heb is teamwork.”

Dit artikel is in juni 2023 gepubliceerd in Stad in Bedrijf.

Frits de Fluiter

Frits de Fluiter

Relatiemanager

088 2531414 | fdefluiter@alfa.nl


Meer over Frits