Banner

Je kunt Alfa vergelijken met een grote familie

7 maart 2023 | Door:  Paul Vernig

"Daar héb je weer zo'n sollicitatiegesprek waarin je hoort hoe fantastisch een organisatie eigenlijk is."  Met enige reserve zit belastingadviseur Paul Vernig aan tafel bij Alfa Barneveld. Om acht jaar later tot de conclusie te komen 'dat alles klopt bij Alfa'.  En al helemaal in het team van fiscaal adviseurs van 'zijn' vestiging. "We hebben echt heel veel plezier in ons werk."

Fiscaal adviseur voor de agrarische klanten van Alfa in Barneveld is hij. “Maar ik zou het net zo goed voor onze klanten in het midden- en kleinbedrijf kunnen zijn. Een boer is tegenwoordig ook een mkb’er. Maar dan met een paar extra fiscale probleempjes erbij.” Hij zegt het met een lachje. Maar de ondertoon maakt iets anders duidelijk. “Ja, natuurlijk heb ik daar ook in mijn werk mee te maken, met de ontwikkelingen in de sector. We hebben allemaal familiebedrijven onder onze agrarische klanten. De volgende generatie wil ook boeren, en niet als laatste het licht uitdoen. Hoe ziet mijn toekomst eruit? Kan ik nog wel blijven boeren? Moet ik naar een ander deel van Nederland? Of misschien wel emigreren? Die onzekerheid werkt door in ons werk. Dat brengt heel andere fiscaliteiten met zich mee.”

Vakantiebaantje

Als middelbare scholier komt Paul op een wel heel bijzondere manier in aanraking met zijn latere werkterrein. “Ik had een vakantiebaantje. En ik vond dat er verhoudingsgewijs wel heel veel loonbelasting van mijn verdiensten werd afgehouden. Je had in die tijd van die T-biljetten waarmee je geld kon terugvragen. Daar kreeg je een heel dik pak papier met uitleg bij en dan nog kreeg je niet alles terug. Ik ben eens in belastingalmanakken gaan kijken, merkte dat meer mensen er moeite mee hadden. Wat is dát ingewikkeld, dacht ik meteen, kan ik daar niet mijn beroep van maken?”

Verschillende kantoren

Na zijn vwo-opleiding volgt de universiteit van Tilburg, voor een studie fiscale economie. Het is het begin van een bijna 28-jarige carrière die ‘m langs verschillende accountantskantoren van Alfa-grootte leidt. “Nee, werken bij een Big 4-kantoor heb ik nooit geambieerd. Al kruipt Alfa ook langzaam richting die top, ha ha. Ik vind het heel prettig om met de ondernemer zelf om de tafel te zitten. Niet dat je contact hebt met een CFO”, zeg de inwoner van Duiven (‘veertig kilometer van Barneveld, drie kwartier met de auto’).

Eerste kennismaking

Toch duurt het zo’n twintig jaar voordat Alfa op zijn pad komt. Hij gaat langs voor een eerste kennismaking. “Daar heb je weer zo’n sollicitatiegesprek waarin je hoort hoe fantastisch een organisatie eigenlijk is, dacht ik meteen. Ik had dat al vaker gehoord bij sollicitatiegesprekken. Maar ik ben eens gaan informeren in mijn omgeving. En het klopt, kan ik na acht jaar wel zeggen. Ik heb toen voor het eerst een sollicitatiegesprek gehad waarin later is bevestigd wat er is verteld.”

Privésfeer belangrijk

Waarom is Alfa die ‘fijne, goede werkgever’ zoals hij zegt? Paul: “Bij Alfa is er interesse voor de mensen die er werken. Echte interesse, geen gemaakte interesse. Je kunt het vergelijken met één grote familie. Natuurlijk willen we ook geld verdienen. Natuurlijk moet er hard worden gewerkt. En natuurlijk willen we klanten tevreden maken. Maar je privésfeer is ook belangrijk. Is er wat aan de hand?  Nou, dan kun je bij Alfa zonder problemen verlof op nemen. Dan calculeren we in dat je even wat minder inzetbaar bent."

Negen komma nul voor tevredenheid

Zes personen telt het fiscaal-juridische team in Barneveld. Paul: “De ondernemers zijn verdeeld over de adviseurs met de meeste ervaring. Ik heb m’n eigen klanten. Maar we praten onderling zoveel met elkaar dat het geen probleem zou zijn er als één tijdelijk niet is. Dat maakt het mooi, om in zo’n team te werken. We hebben pas nog een medewerkerstevredenheidsonderzoek gehouden. De score voor ons team – en dat cijfer hebben we niet gestuurd – was een negen komma nul. We doen ons werk met heel veel plezier.”

Golfbaan

Tegenover die 9,0 staat een 33. Z’n handicap op de golfbaan. “Voor die paar keer dat ik speel helemaal niet onaardig”, taxeert hij zelf. “Ik ben geen lid van een club, maar zoek samen met mijn zwager altijd mooie banen op.” Of er nog veel tijd overblijft voor rondes van 18 holes is maar de vraag. “Onze dochter heeft sinds kort een kleine. Mijn vrouw Yvonne past een dag in de week op. Ik heb een middag in de week vrij, en niet helemaal toevallig ook de middag dat zij oppast. Ik vind het fan-tas-tisch om die kleine te kunnen volgen!”

Paul Vernig

Paul Vernig

Belastingadviseur

088 2531438 | pvernig@alfa.nl


Meer over Paul