Banner

Het leuke van subsidieadvies is dat je geld verdient voor je klanten

26 september 2023 | Door:  Marit van de Bunt - Willemse

Toeval is het niet, dat Marit van de Bunt 'bedrijfskundig adviseur agro' achter haar naam heeft bij Alfa in Barneveld. "Ik ben opgegroeid op een melkveebedrijf." Inmiddels zijn haar bedrijfskundige activiteiten uitgebreid met nóg een specialisatie: die van het subsidieadvies. "Ingewikkeld, maar daarom ook heel leuk." Niet alleen voor ondernemers in de agrisector, ook voor het mkb. "Het is juist die diversiteit aan ondernemers die het voor mij interessant maakt."

Sinds januari 2017 is Marit een van de collega’s in het Barneveldse team. Hoe een gemiddelde dag er voor haar uitziet? “Dat is wisselend. Als er net een subsidieregeling is opengesteld ben je daar de hele dag druk mee bezig. Dan heb je weer veel klantencontact. En de andere keer ben je druk met veranderingen in de wet- en regelgeving op het gebied van mest. Dat vind ik ook het leuke aan het werk, dat elke dag anders is.” 

Ervaring deed ze al eerder op als assistent accountant bij een collega-kantoor. Die ervaring volgde op een opleiding Bedrijfskunde en agribusiness aan de HAS Hogeschool in 's-Hertogenbosch. "Een heel brede opleiding. Je kunt er veel kanten mee uit." Zoals de richting van subsidieadvies dus, dat steeds meer van haar tijd - drie dagen per week - opslokt. "Iedereen in het bedrijfskundige team in Barneveld heeft wel een specialisatie. Subsidies zijn de mijne. Het is een ingewikkeld terrein, maar daardoor ook wel weer heel leuk. Juist omdat het zo afwisselend is. Je hebt heel veel soorten subsidies: je hebt fiscale regelingen zoals Energieinvesteringsaftrek en Milieu-investeringsaftrek, maar ook directe provinciale en regionale subsidies. Niet alleen voor de agrarische sector, ook voor het midden- en kleinbedrijf. Je hebt dus met heel veel soorten ondernemers te maken."

Klanten zo goed mogelijk informeren

Zo'n subsidie kan zich van de ene op de andere dag aandienen, weet Marit inmiddels. “En dan is het onze taak om klanten zo goed mogelijk te informeren. Dat doen we via nieuwsartikelen, en klanten van wie we weten dat ze voor een grote investering staan bellen we op.” Heeft zij de indruk dat ondernemers geld laten liggen door subsidies over het hoofd te zien? Lachend: “Ik hoop het niet natuurlijk. Ik hoop wel dat die ondernemer meteen met de klantbeheerder belt en dat die klantbeheerder mij weer inschakelt. Het leuke is natuurlijk dat we met onze dienstverlening meerwaarde kunnen creëren. Je kunt geld voor een klant verdienen. Duurzaamheid wordt steeds belangrijker, dat zijn gewoon flinke investeringen. Dan is het mooi dat een ondernemer subsidie kan krijgen.”

Open cultuur bij Alfa

Met inmiddels zes jaar Alfa op haar cv is de rek er nog lang niet uit. Marit: “Ik heb het nog steeds naar mijn zin. Alfa heeft een heel open cultuur, met korte lijnen. En het komt ook door de uitdagingen die ik hier nog steeds heb in mijn werk. Je moet je vastbijten in mestwetgeving en landbouwbeleid. En ik ga steeds meer doen op het gebied van subsidies. Elke keer komt er weer een nieuwe regeling, zowel voor de agrarische sector als het mkb."

Koeienkeuringen lopen

Met echtgenoot Jaap en drie kinderen thuis - Lars van vijf, Lotte van drie en Bram van een half jaar - is de week al aardig gevuld in huize Van de Bunt. Af en toe is er tijd voor 'een lekker leesboek'.  En al is koeien melken op het ouderlijk bedrijf er niet meer bij, de band met de koe is er nog altijd. Want Marit heeft een bijzondere hobby: het lopen van koeienkeuringen.  "Een neef van mijn vader heeft een bedrijf met 250 melkkoeien. Zijn bedrijf is heel erg gericht op de fokkerij. Dan heb je van die koeienshows waarbij je de koe vanuit de stal meeneemt naar de show. Ik loop dan met die koe door de ring, net zoiets als met een paardenkeuring. Ik doe het graag, je bent op zo'n dag één met het dier. "

Marit van de Bunt - Willemse

Marit van de Bunt - Willemse

Bedrijfskundig adviseur

088 2531425 | mvdbunt@alfa.nl


Meer over Marit