Banner

Henk Overbeek 25 jaar bij Alfa: Je moet een ondernemer altijd triggeren

18 september 2023 | Door:  Henk Overbeek

Een kwart eeuw terug kwam hij voor het eerst binnen bij Alfa. Opleidingen aan de hogere agrarische school en Wageningen op zak, genoeg om als bedrijfskundig adviseur een start te maken. Nog altijd is die bedrijfskundige advisering een deel van het werk van Henk Overbeek. Maar klanten en medewerkers in Barneveld kennen 'm vooral als directeur, samen met Rob den Hollander en Gerrald Heijnen. "Alfa is de mooiste organisatie die er is."

Op de eerste vraag, of het werk van een bedrijfskundig adviseur in deze tijd nog wel zo leuk is, schiet Henk in de lacht. "Het is nu véél leuker. En waarom is het leuker? Het zijn de klanten die ik al langer ken, ik weet wat er aan de hand is. Door ervaring, kennis en kunde die je hebt opgedaan kun je die klanten beter behandelen. In 1998 kwam ik net van school. Ik was niet blue, maar je was toch altijd bang dat je niet genoeg kennis had."
Op een gebrek aan kennis zal je Henk een kwart eeuw later niet gauw meer betrappen. Ook al is hij vooral directeur, aan de keukentafel is hij nog altijd adviseur. Een kritisch adviseur. Henk: “Je moet een ondernemer altijd triggeren om ook eens een andere kant op te kijken. Wij worden niet betaald om de klant naar de mond te praten, maar om die klant te helpen. Om kritisch te kijken naar zijn onderneming en zijn omgeving, zodat hij zich verder kan ontwikkelen. Wij hoeven geen oordeel uit te spreken, maar je mag wel zeggen: mag ik je even wijzen op dit of dat.”

Nieuwe dynamiek aan de werkomgeving

De landbouw noemt hij ‘by far de meest interessante sector die er is’. “Er staat veel te gebeuren in de landbouw. Welke kant het op gaat weet ik niet. Maar dat er veranderingen komen binnen nu en een paar jaar lijkt mij evident. Ik denk dat het een heel nieuwe dynamiek gaat geven aan de werkomgeving waar ik nu zit. En dat lijkt me hartstikke leuk.” 

Al erkent hij als geen ander de gevoelens aan de andere kant van die keukentafel. “Ja, ik snap dat mensen boos zijn. Dat er teleurstelling is. En misschien is stoppen voor een ondernemer wel beter dan blijven, met al die onzekerheid en stress, met die kritiek van de burgers en de politiek. Dat heeft heel veel impact op ondernemers. Maar ik ben ervan overtuigd dat ondernemers in mijn werkgebied al grotere stappen hebben gezet dan in de rest van Nederland. De boeren hier op de Veluwe weten dat ze tegen kwetsbaar natuurgebied aan zitten. Dat de natuur een boer niks kan schelen is natuurlijk kolder.”

Bewust over nadenken

‘Een oudgediende op kantoor’ noemt hij zich op 49-jarige leeftijd met de nodige zelfspot. Met een lach: “Maar ik vind me zelf nog heel jong hoor! We hebben hier een mooie mix op kantoor. Ja, de huidige jeugd is anders dan toen ik zo oud was. Maar de tijd is ook anders. Dat is iets waar ik zelf soms ook weleens bewust over moet nadenken. De jongeren zitten soms in een ander spelletje. Daar heb ik geen oordeel over, of het goed of fout is. Het is een generatieverandering. Mensen willen minder werken. Meer vrije tijd. Meer uitdagend en afwisselend werk. Meer thuiswerken. Dat zijn andere dingen dan in mijn tijd. Misschien heb ik het in die jaren weleens te gek gemaakt met studeren. Ik had al een jong gezinnetje”, zegt de echtgenoot van Sandra en de vader van Jasper en Bas. En op vaderlijke toon: “Ik kan er ook wel van genieten als ik het die jongeren op een andere manier zie doen. Want het eindproduct komt er toch wel uit.”

‘De mooiste organisatie die er is’

Na 25 jaar Alfa is de rek er nog lang niet uit. “Alfa is de mooiste organisatie die er is. Ja, je moet weleens hard werken. Je moet leveren. En het is niet altijd makkelijk. Maar heb je ambitie en wil je verder komen? En sta je met je voetjes op de vloer zodat je weet wat er in de wereld en in het kantoor gebeurt? Dan heb je hier alle mogelijkheden om verder te komen.”

De landbouw duurzamer maken

Of hijzelf ook die uitdagingen nog heeft? Henk knikt. “Twintig, dertig procent van mijn tijd wil ik mij met klanten blijven bemoeien. Bij de landbouw liggen mijn passie en mijn hart. Ik vind de sector superdynamisch, ook als het politieke spectrum verandert. Ik wil me er graag hard voor maken om de landbouw duurzamer te maken. Landbouw dichtbij de boer, met kortere ketens. Dan vind ik fantastisch, om me daar in te blijven bewegen. Ik wil mijn medewerkers graag daarin meenemen hoe ze dat moeten doen.”