Banner

Mogelijke afschaffing van de zogenoemde ‘jubelton’

2 augustus 2021 | Door:  Rolinde Bonte

Wil je graag een eenmalige verhoogde vrijgestelde schenking met betrekking tot de eigen woning doen aan de kinderen? Dan moet je er snel bij zijn. Het kan namelijk maar zo zijn dat die mogelijkheid er over een tijdje niet meer is.

Wat is de jubelton?

De jubelton is een eenmalige verhoogde vrijgestelde schenking die door ouders aan kinderen kan worden gedaan; eventueel gespreid over drie jaren. Het bedrag dat geschonken wordt, dient voor bijvoorbeeld de aankoop of verbouwing van de eigen woning gebruikt te worden of voor de aflossing van de hypothecaire geldlening ter zake van de eigen woning. Het maximale bedrag in 2021 bedraagt € 105.302. Dit kan overigens niet naast het jaarlijkse van belasting vrijgestelde bedrag worden geschonken (2021: € 6.604).

Voorwaarde voor de jubelton is dat het betreffende kind of de partner van het kind tussen de 18 en 40 jaar dient te zijn ten tijde van de schenking. Ook mag nog niet eerder gebruik zijn gemaakt van de verhoogde vrijstelling.

Doel van de jubelton

Het oorspronkelijke doel van de jubelton was om de eigenwoningschuld en het percentage van de hypotheken die groter is dan de woningwaarde (zogenaamde onderwater-hypotheken) te verminderen. De hypotheekschuld is sinds de invoering van de jubelton ten opzichte van het nationale inkomen gedaald. Daarnaast is het percentage van de onderwater-hypotheken gedaald van 33% naar 8%. Echter, dit zou niet zijn veroorzaakt door de jubelton, maar door de stijgende woningprijzen en strengere financieringsvoorwaarden bij de banken. Hierdoor is het voor starters moeilijker geworden om de woningmarkt te betreden.

Afschaffen van de jubelton

Al geruime tijd speelt in de politiek de discussie om de jubelton af te schaffen. De jubelton zou de ongelijkheid onder de mensen vergroten en de huizenprijzen blijven maar stijgen. Gezien de uitkomsten van een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Financiën, komt de toekomst van de jubelton in gevaar.

Conclusie

Als je nog gebruik wilt maken van de jubelton, adviseren wij je om dat nu te doen, voordat het te laat is! Als je vragen hebt naar aanleiding van dit artikel, kun je uiteraard gerust contact met ons opnemen.

Rolinde Bonte

Rolinde Bonte

Fiscaal juridisch medewerker

088 2532781 | rbonte@alfa.nl


Meer over Rolinde