Banner

Registratie- en kentekenverplichting vanaf 1 januari 2021

27 januari | Door:  Jan Dirk Berends

Deze registratie- en kentekenplicht heeft te maken met de wettelijke verhoging van de toegestane snelheid van 25 naar 40 kilometer per uur voor landbouwvoertuigen op bepaalde openbare wegen. Ben jij al op de hoogte van welke acties je moet ondernemen en welke gevolgen deze plicht heeft op jouw machinepark?

Nieuwe en bestaande voertuigen

Voor landbouwvoertuigen die in gebruik genomen worden vanaf 1 januari 2021 geldt zowel een registratieplicht als een kentekenplicht, ongeacht de constructiesnelheid (de maximale snelheid volgens de fabrikant). Voor ieder bestaand (reeds voor 1 januari 2021 in gebruik genomen) landbouwvoertuig met een constructiesnelheid hoger dan 25 kilometer per uur of met een ontheffing, geldt ook een registratie- en kentekenplicht. Hebben deze bestaande voertuigen een maximale constructiesnelheid van 25 kilometer per uur, dan geldt er enkel een registratieplicht. De constructiesnelheid van nieuwe voertuigen wordt doorgegeven door de fabrikant. Voor bestaande voertuigen is dit te vinden in de meegeleverde documenten of is dit bepaald door eigen rijervaring.

APK-plicht

Tractoren (voertuigcategorie T) met een constructiesnelheid boven de 40 kilometer per uur, krijgen vier jaar na de datum van de eerste toelating een bijkomende tweejaarlijkse APK keuringsplicht, geldend vanaf 1 mei 2021. Tractoren die enkel gebruikt worden op terrein en hoofdzakelijk bestemd zijn voor land-, tuin- en bosbouw, veeteelt of visserij, zijn hiervoor uitgezonderd. Onder dit terrein vallen ook landwegen, bospaden en akkers.

Aanhangers en getrokken machines

Voertuigcategorie R en S (aanhangers en getrokken machines die niet gemotoriseerd zijn) hebben een registratie- en kentekenplicht als de constructiesnelheid hoger ligt dan 25 kilometer per uur. Indien de constructiesnelheid maximaal 25 kilometer per uur bedraagt, moeten zij voorzien zijn van een witte volgplaat. 

Registratie in 2021

Er wordt aangeraden om in de periode van 1 januari 2021 tot en met 31 december 2021 bestaande voertuigen te registreren, aangezien na deze periode de registratie vergezeld gaat met een goedkeuring, hetgeen leidt tot aanvullende kosten. Onze bedrijfskundig adviseurs kunnen jou helpen met de registratie van al jouw voertuigen en machines.

Registratie- en kentekenplicht per 1 januari 2025

Vanaf 1 januari 2025 geldt er voor zowel nieuwe als bestaande voertuigen een registratie- en kentekenplicht, ongeacht de constructiesnelheid. Voor aanhangers en getrokken machines met een constructiesnelheid van maximaal 25 kilometer per uur geldt er echter geen registratie- en kentekenplicht, maar deze moeten wel voorzien zijn van een witte volgplaat.

Op de officiële site van het RDW staat meer informatie over de werking van de registratie- en kentekenplicht vanaf 1 januari 2021. Hierin staan onder andere uitzonderingen op de plichten, zoals bij voertuigen die niet op de openbare weg komen of een maximale constructiesnelheid van 6 kilometer per uur hebben.

Heb je vragen over de registratie van jouw landbouwvoertuig? Neem gerust contact op met één van onze bedrijfskundig adviseurs. (Valentijn van Riel, Jan Dirk Berends, Mark van den Akker, Jan de Lorm)

Jan Dirk Berends

Jan Dirk Berends

Bedrijfskundig adviseur

088 2531990 | jberends@alfa.nl


Meer over Jan Dirk