Banner

Heb jij grip op de liquiditeit van jouw melkveebedrijf?

30 januari 2024 | Door:  Dick Kievit

Er speelt veel momenteel in de melkveehouderij. Naast de sterk fluctuerende melkprijs en stijgende rente-, arbeids-, mest- en voerkosten staat de liquiditeit onder druk in de melkveehouderij.
Dit zal vervolgens effect hebben op de liquiditeit van individuele melkveebedrijven en dat vraagt om goed liquiditeitsmanagement. Inzicht is het halve werk!

Liquiditeitsmanagement

Door de fluctuerende markt is het is van belang om je liquiditeiten inzichtelijk te maken voor het jaar 2024, zodat je niet op korte termijn voor verrassingen komt met het dure voorjaar in het vooruitzicht. Van belang is dat je weet wat je Kritieke MelkOpbrengst (KMO) dient te zijn om alles te kunnen betalen. Per melkveebedrijf is het opstellen van een liquiditeitsprognose maatwerk. De volgende aandachtspunten zijn er bij het opstellen van een liquiditeitsprognose voor de komende periode:

Voorbeelden

Reserveren

In het algemeen is het advies om te reserveren om tegenvallers op te vangen, als de melkprijs een langere tijd te laag blijft terwijl de kosten al wel gaan stijgen. Daarnaast is het minder ontvangen van GLB-subsidie in december 2023 een tegenvaller wat direct voor een lagere rekening-courant zorgt.

Probeer de inkomsten die nu niet direct nodig zijn te parkeren op een spaarrekening of reserveer binnen de rekening courant voor het moment dat het écht nodig is. Vuistregel is om 8 tot 10 cent kg melk liquiditeit aan te houden voor tegenvallers. Plan vooral de éxtra uitgaven zorgvuldig. Je krijgt namelijk vervelende discussies met banken en leveranciers als je vastloopt als de melkprijs te laag blijft ten opzichte van de stijgende kosten.

Inzicht

Voor het inzichtelijk maken van het liquiditeitsverloop en de monitoring van de liquiditeit kunnen onze bedrijfskundige adviseurs directe ondersteuning bieden met BAS melkveeplus per kwartaal. Tevens kunnen onze bedrijfskundige een analyse maken voor je bedrijf en samen met jou eventuele knelpunten inzichtelijk maken met mogelijke oplossingen of verbeteringen.

Vooruit kijken

Het is van belang om niet alleen de korte termijn in beeld te brengen maar ook verder vooruit te kijken. Daarbij de volgende tips:

Ondersteuning

Wil je ondersteuning bij het goed in kaart brengen van het liquiditeitsverloop en de monitoren ervan? Neem dan contact op met een van de bedrijfskundige adviseur van Alfa. Met ruim 30 vestigingen zijn we overal dichtbij.

Dick Kievit

Dick Kievit

Bedrijfskundig adviseur

088 2532009 | dkievit@alfa.nl


Meer over Dick