Update 10 mei - Het spanningsveld in de belangen van het fosfaatreductieplan

De spelregels aanpassen tijdens het spelen van de wedstrijd brengt emoties en verdeeldheid met zich mee. Zo ook in de uitdaging om de fosfaatreductie in 2017 te reduceren om derogatie voor de Nederlandse melkveehouderij veilig te stellen. Van groot belang voor de Nederlandse melkveehouderij maar het gaat ook om jouw individueel belang. Een groot spanningsveld op dit moment!

Op 28 april j.l. kwam de zoveelste wijziging in het fosfaatreductieplan waarbij de voornaamste de introductie van het jongveegetal is. Reden voor invoering van het jongveegetal is om het  weglekeffect tegen te gaan, nu niet-melkproducerende bedrijven niet langer onder de regeling vallen. Het jongveegetal brengt met zich mee dat bij vermindering van jongvee door natuurlijk verloop of afvoer via export en/of slacht een evenredig aantal afgekalfde koeien afgevoerd moeten worden. Dit leidt tot veel discussie en tot de vraag of er opnieuw een wijziging komt.

Rechterlijke uitspraak

Daarnaast heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank in Den Haag op 4 mei uitspraak gedaan in een aantal kort gedingen die groepen melkveebedrijven hadden aangespannen tegen de overheid. De rechter bevestigt met zijn oordeel dat de Regeling fosfaatreductieplan 2017 voldoende juridisch verankerd is. Wel komt de rechter tot het oordeel dat in concrete gevallen van de eisende melkveebedrijven de regeling nu onvoldoende voorziet in de specifieke situatie van deze bedrijven die investeringen zijn aangegaan voor 2 juli 2015. Het ministerie van EZ heeft laten weten de uitspraak nader te bestuderen. Naar verwachting zal staatssecretaris Van Dam zo spoedig mogelijk in een reactie aangeven hoe hij met de ontstane situatie zal omgaan.

Procedure opleggen geldsom

RVO geeft aan dat op 8 mei een laatste uitwisseling van gegevens met ZuivelNL heeft plaatsgevonden. Daarna zijn er nog circa 1.000 'openstaande dossiers': bedrijven waarbij de gegevens op ZuivelNL nog niet juist zijn als gevolg van bijvoorbeeld niet-verwerkte bedrijfsoverdrachten. Streven is om voor deze bedrijven de gegevens in de loop van deze maand juist bij ZuivelNL te krijgen. Omstreeks 17 mei wordt via de zuivelonderneming de eerste beschikking naar de melkveehouders verstuurd. In deze eerste beschikking wordt, naast het eventueel opleggen van de geldsom ook beslist op verzoeken van bijzondere omstandigheden zoals knelgevallen en in-/uitscharen. Bij de beschikkingsbrief zit een bijlage met berekeningen, die beiden per post worden verstuurd. Via het portaal van ZuivelNL kan je de veesaldokaart op maandniveau raadplegen. Als gegevens niet kloppen, is het advies om te bellen met het fosfaatreductieloket, zodat eventuele fouten snel hersteld kunnen worden. De geldsom wordt begin juni ingehouden via de melkgeldafrekening over de maand mei.

Hoe nu verder?

Zit je in onzekerheid over de gevolgen van de wijzigingen in het fosfaatreductieplan en de  uitwerking van de rechtelijke uitspraken? Ons advies is om eerst de reactie van Staatssecretaris Van Dam af te wachten die naar verwachting komende week volgt. Zodra de Staatssecretaris de vervolgstappen kenbaar maakt in een brief aan de Tweede Kamer zullen wij een vervolg op deze nieuwsbrief sturen met een advies welke stappen je kan ondernemen. In het spanningsveld van het sectorale belang van de fosfaatreductie ondersteunen wij graag in de individuele belangen!

Tips

Ga je dieren uitscharen in periode 2,3 en 4 en heb je hiervoor voor 15 april een verzoek ingediend? Dan kan je voor 20 mei een verzoek indienen voor de herberekening van het jongveegetal.

Blijf, ondanks de politieke onzekerheden, je GVE reductie goed monitoren om onverwachte hoge heffingen te voorkomen.

Kom je in aanmerking voor de uitbetaling van de GVE-reductiebonus? Dan is het noodzakelijk dat je de verklaring “de-minimis” indient. Meer info.