Banner

Ondernemer in beeld: Roel Wellner Fruit B.V.

21 juni 2019 | Door:  Marlon Dusselaar

“We zullen een lange adem nodig hebben in de fruitteelt” Half april. In Est is het alle hens aan dek om ziekten en plagen de komende maanden buiten het fruit te houden: tijd voor de gewasbescherming. “Waar we tegen spuiten? Beestjes, schurft, dat soort zaken”, wijst René Wellner naar buiten, waar de bomen felgroen kleuren na een paar zomerse dagen. De twee zijn alweer de derde generatie in Roel Wellner Fruit: de opvolgers van vader Roel na de recente bedrijfsovername. “Of er toekomst zit in de fruitteelt? Zeker!”

 

Het hoogseizoen voor de fruitsector mag dan later in het jaar liggen, ook in de lente is er gewoon bedrijvigheid, bewijzen de sorteermachines die op volle kracht draaien. “lk ben altijd binnen, doe de verpakking en de handel, Jeroen is buiten, voor de teelt en de mechanisatie. Zo klopt het, het is een goede match. Je moet overal bij zijn, weten wat er gebeurt op het bedrijf”, zegt René.

Op dat bedrijf lopen de twee broers (hij 36, Jeroen 40) al sinds hun kinderjaren rond. “Ja, natuurlijk was het de bedoeling dat we het zouden voortzetten. We zijn hier begonnen met de fruitteelt, in de appels. Toen kwam de handel erbij en later zijn we ook nog gaan sorteren. We doen dus van alles wat. Dat is een prima basis voor een bedrijf als het onze. Aan elke tak verdienen we wat, ook al zijn het kleine marges in de handel en de sortering. Vorig jaar hebben we best een mooi jaar gehad in de teelt. Dat mocht ook wel, want de laatste vijf, zes jaar is het niet veel meer geweest.”

Kapitaalsintensieve sector

Die financiële meevaller was hard nodig, constateert hij. “De fruitteelt is een heel kapitaalsintensieve sector. Ook als je erin wilt beginnen, want als fruitteler heb je grond, koelcellen en aanplant nodig. En je moet verdienen om te kunnen blijven investeren, om innovatief te zijn. Je moet continu investeren in nieuwe aanplant zodat de opstanden jong blijven.”

Peren voor de spreiding

Op het bedrijf van 40 hectare worden vooral appels geteeld: met 12 hectare is Maribelle, een zoetere appel, de grootste teelt; daarnaast Elstar, Red Jonaprince, Jonagored en Celica (Welbo). Op één hectare staan kersen. René: “Vorig jaar is er een hoek met peren bij gekomen, de Xenia. Dat is bedoeld om wat meer spreiding te realiseren. Het is een peer met een goede houdbaarheid en efficiënt in de arbeid. De zware grond hier leent zich er bovendien goed voor. Retailers zijn continu op zoek naar innovatie. Maar een ander ras moet niet te groot worden, dan is het nieuwtje er wel af.”

Lange adem nodig

De appels en peren gaan naar de markt- en groothandel en de retail, vooral in eigen land en Duitsland. In de pluktijd lopen er ongeveer dertig mensen rond aan de Esterweg in Est. De twee broers zien de toekomst voor de fruitteelt zonnig in. “Er zit zeker toekomst in de fruitteelt. Maar we zullen een lange adem nodig hebben. We zoeken het vooral in investeringen voor de efficiency. Zo kunnen we heel veel werk verzetten zonder veel mensen. We hebben bijvoorbeeld geïnvesteerd in een fertigatie-unit, voor het water en de voeding. Dat proces kunnen we nu met de smartphone besturen. Er zal ook wel weer nieuwbouw komen, met een nieuwe koeling erbij. Die willen we ook up-to-date opzetten, zodat we alles onder één dak kunnen houden.”

Intensieve jaren

De relatie met Alfa is goed, constateert René tussen het sorteren door. “We hebben intensieve jaren achter de rug met die bedrijfsopvolging. Wat daar allemaal niet bij komt kijken: meerjarenbegrotingen, zekerheden op het bedrijf, de eigenlijke overname… het is heel specialistische begeleiding. En het voordeel van Alfa is dat ze overal iemand voor hebben. Of het nu bedrijfseconomisch of juridisch is of om de verloning van medewerkers gaat. Je kunt er voor juridische zaken wel weer een derde bij halen, maar het moet tegenwoordig allemaal snel-snel-snel. We krijgen ook praktische informatie van Alfa, wat er in de toekomst aan zit te komen aan nieuwe regels. Dat werkt prettig.”

Marlon Dusselaar

Marlon Dusselaar

Directiesecretaresse

088 2531761 | mdusselaar@alfa.nl


Meer over Marlon