Banner

Krijg belastingvoordeel met de MIA Vamil of de Energie-investeringsaftrek

26 maart 2024 | Door:  Willem Sikkema

Overweeg je te investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen? Dan biedt de Milieu-investeringsaftrek (MIA) een aantrekkelijke fiscale regeling om je groene doelen te realiseren. Met de MIA kan de overheid je financieel tegemoetkomen door tot 45 procent van de investeringskosten te laten aftrekken van je fiscale winst.

Als je plannen hebt voor investeringen in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie, dan is de Energie-investeringsaftrek (EIA) een aantrekkelijke fiscale regeling die je kan helpen. Deze regeling ondersteunt je financieel door 40 procent van de investeringskosten af te trekken van je fiscale winst.

Belangrijkste wijzigingen MIA Vamil en EIA

Ontdek in de video waar je als agrarische ondernemer op moet letten voor zowel de MIA Vamil als de EIA.

 

Hoe werkt de MIA?

De MIA is ontworpen om investeringen te stimuleren die bijdragen aan een schonere en duurzamere toekomst. Om in aanmerking te komen, moeten de bedrijfsmiddelen voldoen aan milieucriteria en bijdragen aan een verminderde milieubelasting. Het specifieke investeringsbedrag kan variëren en wordt bepaald op basis van de milieueffecten van de investering.

Voorbeelden van investeringen die in aanmerking komen:

En hoe werkt de EIA?

De EIA is bedoeld om investeringen te stimuleren die bijdragen aan energiebesparing en efficiënt energiegebruik. Om in aanmerking te komen, moeten de bedrijfsmiddelen voldoen aan energieprestatie-eisen en het doelmatig gebruik van energie bevorderen. Het minimale investeringsbedrag is 2.500 euro. De specifieke bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen, worden jaarlijks opnieuw vastgesteld en vermeld op de Energielijst.

Voorbeelden van investeringen die in aanmerking komen:

Voldoet jouw investering aan de MIA of EIA-voorwaarden?

Voor de MIA of de EIA dien je binnen 3 maanden na het aangaan van de investeringsverplichting een melding te doen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Zorg ervoor dat jouw investering voldoet aan de gestelde voorwaarden en dat het betreffende bedrijfsmiddel op de MIA of Energielijst staat.

VAMIL

De VAMIL biedt de mogelijkheid om 75 procent van de investering op een willekeurig moment af te schrijven. Hoe snel of hoe langzaam je afschrijft, bepaal je als ondernemer (eventueel met jouw accountant) zelf. Daarnaast is het voor een aantal investeringen mogelijk om beide regelingen toe te passen.

Hulp nodig bij de MIA, VAMIL of EIA of een aanvraag laten indienen?

Wil je meer informatie over de Milieu-investeringsaftrek of de Energie-investerigsaftrek en ontdekken hoe deze regelingen jouw bedrijf kunnen ondersteunen? Neem dan contact op met onze adviseurs. We staan klaar om je verder te helpen!

Willem Sikkema

Willem Sikkema

Bedrijfskundig adviseur

088 2532322 | wsikkema@alfa.nl


Meer over Willem