Banner

Wij maken meervoudige impact met reststromen

31 mei 2022 | Door:  Annemiek Pelle

Tynke van den Heuvel is eigenaar van Studio Wae (uitspraak: way). Na 14 jaar ervaring opgedaan te hebben met materialenkennis en in waardevermeerdering van afval bij een recyclingbedrijf, begon ze haar eigen bedrijf. Ze bedacht oplossingen (designproducten) bij opschaalbare afvalstromen, zoals afgedankte tapijttegels en sloopbeton. Niet alleen circulair, maar vooral kunstzinnig, geometrisch en opvallend. Geïnspireerd op het werk van M. C. Escher. Verwerkt door Syrische statushouders in de eigen werkplaats. Met opdrachten van klanten zoals de Universiteit Tilburg en ProRail bespaarde Tynke, haar team en leveranciers 516 ton aan CO2 en 3500 ton aan grondstoffen de afgelopen 2 jaar. Over impactvol ondernemen gesproken…

Drie tips:

Hoezo is circulair ondernemen complex? Gewoon doen! Althans, zo lijkt het als je naar het verhaal van Tynke luistert. Enfin, ze geeft een aantal aanknopingspunten voor ondernemers die circulair willen ondernemen/verbouwen/nieuwbouw. Ik noem er hier drie:

  1. Kijk met een andere blik naar reststromen. Voeg er materialenkennis en aandacht, liefde & creativiteit aan toe. Dan kun je zo maar een recept voor een succesvol nieuw businessmodel in handen hebben. Althans zo ging het bij Tynke.
  2. Lokaal en circulair gaan heel goed samen. Mensen willen graag producten kopen met een bijzonder verhaal, het liefst van een leuke, enthousiaste en lokale ondernemer die snel kan leveren.
  3. Onderbouwing met feiten en cijfers maakt het verhaal nog sterker, mits je het eenvoudig houdt en zeker niet overdrijft. Besteed hier dus aandacht aan. Laat je CO2-uitstoot of percentage circulaire fracties of mki (milieu kosten indicatie) etc berekenen door een externe partij om ‘Wij van WC Eend adviseren WC Eend’ te voorkomen.

Meer informatie:

Over Elise Vonk:

Elise Vonk werkt bijna 20 jaar in duurzaamheid en is naast ondernemer en technisch bedrijfskundige ook MVO-communicatie expert. In september 2021 kwam het boek 'Impactvol ondernemen in de praktijk' uit, waarvan ze co-auteur is. Daarnaast is ze initiatiefnemer van de podcast 'Elise in MVO-land' voor & door ondernemers met duurzame ambities. In de podcast serie deelt ze verhalen van krachtige, maar minder bekende ondernemers, die bezig zijn met hun duurzame ontwikkeling en maatschappelijke waardecreatie. Deze ondernemers verdienen een podium. Tegelijkertijd zetten ze anderen met hun verhaal aan tot duurzaam denken en actie. De uitgangspunten voor de podcast zijn: informatief (probleem, oplossing, succes), persoonlijk en luchtig. Elise interviewt elke twee weken een ondernemer die in de schijnwerpers mag staan.


[1] [1] Mki = milieu kosten indicatie

Annemiek Pelle

Annemiek Pelle

Marketing en Communicatie

088 2531035 | apelle@alfa.nl


Meer over Annemiek