Banner

Vraag jij een zorgbonus aan voor jouw medewerkers?

16 juni 2021 | Door:  Patricia ter Haar

Nu corona ook in de afgelopen tijd voor heel veel werkdruk heeft gezorgd in de zorgberoepen zal er wederom door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een zorgbonus worden gegeven. Dit keer is de zorgbonus, als teken van waardering, bestemd voor werknemers in alle zorgberoepen. Dus ook bijvoorbeeld fysiotherapeuten en verloskundigen.

Vanaf 15 juni 2021 tot en met 27 juli 2021 kunnen zorgaanbieders bij de overheid een eenmalige bonus aanvragen voor hun zorgmedewerkers. Dit kunnen naast werknemers ook zzp-ers en uitzendkrachten zijn.

Inhoudelijke informatie

De bonus bedraagt maximaal € 500 netto per zorgmedewerker (naar verwachting tussen € 200 en € 240) en is bestemd voor mensen die in de periode tussen 1 oktober 2020 en 15 juni 2021 vanwege COVID-19 een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd. De zorgaanbieder beoordeelt of dit zo is.

De bonus is niet bestemd voor zorgmedewerkers die meer dan tweemaal model verdienen (€ 74.000) bij een voltijds inzet. Het exacte bedrag van de bonus is nog niet bekend aangezien dit afhankelijk is van het uiteindelijk aantal aangevraagde bonussen.

De bonus zal in het laatste kwartaal van 2021 aan de werkgever worden uitbetaald die dan vervolgens de bonus binnen vijf maanden aan de zorgprofessional moet uitbetalen.

Hoe vraag je de bonus aan?

Als je een onderneming in de zorgsector hebt, is het mogelijk dat één of meerdere medewerkers in aanmerking komen voor de zorgbonus én dat je die daadwerkelijk voor hen wilt aanvragen (want dit is geen verplichting).

De bonus kan aangevraagd worden bij DUS-i. Ontvang je de bonus vervolgens, dan moet je hierover wel contact opnemen met je salarisadministrateur aangezien de bonus via de loonaangifte wordt verwerkt.

Eindheffing Werkkostenregeling

De bonus wordt aangewezen als eindheffingsloon. Daarom komt het bedrag ten laste van jouw vrije ruimte in de werkkostenregeling. Overschrijd je de vrije ruimte, dan betaal je een eindheffing van 80 procent. De overheid compenseert deze eindheffing overigens, omdat je tegelijk met de bonus voor de werknemer ook een compensatie ontvangt van de eindheffing die je als werkgever verschuldigd bent. Hoef je uiteindelijk geen eindheffing van 80 procent te betalen, dan stort je na afloop van het kalenderjaar de teveel ontvangen compensatie weer terug.

Heb je vragen naar aanleiding van dit bericht? Aarzel dan niet contact op te nemen met één van onze personeelsadviseurs. Een afspraak is zó gemaakt!

Patricia ter Haar

Patricia ter Haar

Medewerker Vaktechniek

088 2531522 | pterhaar@alfa.nl


Meer over Patricia