Banner

Voorkom belastingrente door een (aanvullende) voorlopige aanslag 2023

20 februari 2024 | Door:  Ingrid Hopman

Het jaar 2023 is voorbij. Een goed moment om te kijken naar zaken waarop je kunt besparen, zoals bijvoorbeeld het betalen van belastingrente. Hoe je dit kunt bereiken, leggen we je in dit bericht uit.

Voorlopige aanslag

Heb je een voorlopige aanslag inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting voor het jaar 2023 of 2024 ontvangen? Controleer de hoogte hiervan dan goed want deze aanslag is gebaseerd op jouw gegevens die bij de Belastingdienst bekend zijn. Die kunnen nogal afwijken van jouw huidige situatie. Ook als je nog geen voorlopige aanslag hebt, kan het raadzaam zijn om verder te lezen.

Belastingrente

De belastingrente voor de inkomstenbelasting bedraagt maar liefst 7,5 procent. Voor de vennootschapsbelasting bedraagt deze zelfs 10 procent. Door (tijdig) een goede schatting te maken van het belastbaar inkomen of de winst van jouw onderneming, kan belastingrente worden voorkomen. Ben je ondernemer en zijn jouw cijfers in MijnAlfa helemaal actueel en bijgewerkt? Dan is dit een goede bron om deze schatting op te baseren.

De belastingrente wordt voor het belastingjaar 2023 berekend vanaf 1 juli 2024 tot en met zes weken na dagtekening van de (voorlopige) aanslag.

Hoe kun je belastingrente voorkomen?

Om belastingrente te beperken/voorkomen kun je verschillende dingen doen:

Neem voor overleg over het aanpassen van de voorlopige aanslag contact op met je Alfa-adviseur. 

Liquiditeitsproblemen?

Ook bij liquiditeitsproblemen kan het slim zijn om toch een voorlopige aanslag aan te vragen om belastingrente te voorkomen. Na ontvangst van de aanslag, kan om uitstel van betaling worden verzocht. Bij toewijzing van het verzoek om uitstel van betaling gaat de Belastingdienst rekenen met invorderingsrente. Deze invorderingsrente van (op dit moment) 4 procent is aanzienlijk lager dan de belastingrente. Let op: aan uitstel van betaling zijn voorwaarden verbonden. Overleg daarom altijd met jouw Alfa Adviseur. 

Wat je verder nog moet weten?

Als je de voorlopige aanslagen 2023 en 2024 naast elkaar gelegd hebt, heb je wellicht nog een verschil gezien. Betaalde je de voorlopige aanslag in de jaren 2023 en eerder in één keer, dan kreeg je een betalingskorting. Op de aanslag 2024 vind je dit niet meer terug. De betalingskorting is namelijk afgeschaft per 1 januari 2024.

Verwacht je dat een van bovenstaande situaties op jouw van toepassing is, kom dan in actie. Jouw Alfa-adviseurs helpen je graag.

Ingrid Hopman

Ingrid Hopman

Fiscaal Adviseur

088 2531178 | ihopman@alfa.nl


Meer over Ingrid