Banner

Verlaag je stikstofuitstoot eerst via management

29 augustus 2022 | Door:  Hans de Bie

De eerste Alfa Stikstof Podcast is een gesprek met Harm Rijneveld (34). Hij vertelt dat je ‘aan de voorkant’ van de koe, primair via minder eiwit in het rantsoen, de ammoniakuitstoot kunt beperken. Maar er kan nog veel meer. En dat is beter dan blind investeren aan innovatieve stalaanpassingen aan ‘de achterkant’ van de koe. En naast directe milieuwinst zorgt het ook nog eens voor een lagere kostprijs.    

‘We moeten de koe weer echt koe laten zijn’. Het is een van de mooie uitspraken van Harm Rijneveld in de eerste Alfa Stikstof Podcast. Een serie inhoudelijke en praktische podcasts, bedoeld om melkveehouders te helpen de stikstofuitstoot op hun bedrijven te verlagen. En daar is nog veel mogelijk vindt Rijneveld. Hij werkt voor Dirksen Management Support in Beusichem en is docent aan de HAS Hogeschool in Den Bosch. Daarnaast is hij ook weidecoach bij de Stichting Weidegang.  

Zeven managementknoppen 

Rijneveld onderscheidt zeven wat hij noemt managementknoppen waar je als melkveehouder aan kunt draaien: RE-gehalte (Ruw Eiwit) in rantsoen, verhouding eiwitfractie in het rantsoen (DVE/OEB-verhouding), kunstmestgift, weidegang, water bij de mest, levensduur koeien en het verlagen van de hoeveelheid jongvee op je bedrijf. ,,Het gaat erom de benutting van het eiwit door de koe te verhogen. De input in de vorm van eiwit en energie zo laag mogelijk en een zo hoog mogelijke output in de vorm van melk en vlees. We moeten op zoek naar een nieuwe balans. Daar zijn we al mee begonnen, maar ik denk dat we nog veel meer stappen kunnen zetten.  We zitten nu op 16,5 á 16 procent RE; daar kan nog wel 10 procent vanaf om bij de 15 procent te komen. 

Werken aan stikstof levert geld op 

,,Werken aan stikstof, of het nu ammoniak of nitraat is, levert je altijd geld op in de vorm van lagere voerkosten en kunstmestkosten’’, zegt de bevlogen Rijneveld in deze podcast. Hij vindt dan ook dat elke boer eerst naar de kringloop, naar de ‘voorkant van de koe moet kijken’ zoals hij dat noemt. ,,Het zou raar zijn als we eerst eiwit in de koe stoppen die niet benut wordt en dan vervolgens via bijvoorbeeld een stikstofkraker weer moeten afvangen. Daarom zeg ik: eerst management, pas daarna al die innovatieve zaken. Het zijn forse investeringen waarbij het de vraag is of je die in de markt, in jouw product terug kunt verdienen.’’ 

Podcast op diverse platforms 

Beluister hier de podcast 

De podcast vind je ook terug op Spotify en Apple podcast. Heb je vragen, opmerkingen of misschien zelfs een suggestie voor de podcastserie? Mail dan naar communicatie@alfa.nl     

Hans de Bie

Hans de Bie

Marktmanager Food & Agri

088 253 1015 | hdebie@alfa.nl


Meer over Hans