Banner

Mkb’ers opgelet: tot 80% subsidie voor advies energiebesparing en verduurzaming

31 augustus 2021 | Door:  Arthur Zantinge

Verbruikt je bedrijf per jaar minder dan 50.000 kWh en minder dan 25.000 m3 aardgas? Dan kan de Subsidieregeling Verduurzaming Mkb (hierna: SVM) je helpen om energie te besparen en te verduurzamen. Met de SVM wil de overheid energiebesparing bij mkb’ers meer op de kaart zetten.

Voor wie?

De regeling is bedoeld voor mkb-ondernemingen met een jaaromzet tot 50 miljoen euro, maximaal 250 medewerkers (fte’s) en een (eigen of gehuurd) pand waarvan het energieverbruik onder de 50.000 kWh en 25.000 m3 aardgas ligt. Dit is ruim achttien keer het gemiddelde verbruik van een huishouden, dus de regeling is voor veel mkb-ondernemingen van toepassing. Dit zijn de bedrijven die niet onder de wettelijke energiebesparingsplicht vallen. Voor bedrijven met meerdere vestigingen of panden gaat het om het totale verbruik.

Doordat kleine bedrijven (per kWh of m3) relatief hoge energiekosten hebben, is energiebesparing nog aantrekkelijker dan voor grotere bedrijven. De mkb-ondernemer laat vaak besparingskansen liggen en de uitstoot blijft onnodig hoog. Toch krijgt energiebesparing bij kleinere bedrijven vaak weinig aandacht, mede doordat het ontbreekt aan de benodigde kennis, capaciteit of urgentie.

Doel van de SVM is om energiebesparing juist voor deze ondernemers gemakkelijker en aantrekkelijker te maken.

Wat wordt vergoed?

De regeling vergoedt tot tachtig procent van de advieskosten voor energiebesparing. Het totale subsidiebedrag bedraagt maximaal 2500 euro per gebouw, voor de volgende onderdelen:

De energiebesparingsmaatregelen zelf worden niet vanuit de SVM vergoed. De gedachte hierachter: veel energiebesparingsmaatregelen zijn uit zichzelf al financieel aantrekkelijk genoeg. Ook bestaan er voor overige maatregelen vaak al andere subsidies. De advieskosten of werkzaamheden voor het aanvragen van deze aanverwante subsidies kun je dus wel vanuit de SVM voldoen.

Voorwaarde om de subsidie te ontvangen is dat je minimaal één ‘materiële maatregel’ uit het energieadvies binnen twee jaar daadwerkelijk uitvoert. Dit betekent dat de maatregel wel zoden aan de dijk moet zetten, maar betekent niet dat er per definitie grote investeringen nodig zijn. Een overzicht van enkele voorbeeldmaatregelen vind je op de webpagina van RvO.

Overige aandachtspunten

Kan Alfa hierin helpen?

Jazeker. Zoals je van ons gewend bent kunnen we je helpen met een advies en/of de aanvraag van subsidie of de financiering van de maatregel die je overweegt. Maar het belangrijkst vinden we om het gemakkelijker voor je te maken kosten en energie te besparen, en daarmee je bedrijf toekomstbestendiger te maken. Ook voor ondersteuning bij het energieadvies of bij de selectie en realisering van geschikte maatregelen kun je bij ons terecht. Wij staan je graag bij met onze kennis, expertise en contacten met deskundige externe partijen.

Voor een vrijblijvend gesprek kun je contact opnemen de contactpersoon of subsidieadviseur van jouw lokale Alfa vestiging, of met de specialisten van Alfa Consultants. Graag spreken we de mogelijkheden met je door. We zijn te bereiken via telefoonnummer 088 2533300 of stuur een e-mail naar consultants@alfa.nl.

Arthur Zantinge

Arthur Zantinge

Senior adviseur duurzaamheid

088 2531055 | azantinge@alfa.nl


Meer over Arthur