Banner

Maak je klaar voor de nieuwe ronde SDE++ subsidie vanaf 5 september

16 augustus 2023 | Door:  Maartje van den Brink

Ondernemers kunnen van 5 september tot en met 5 oktober 2023 weer subsidie aanvragen in het kader van de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++). De SDE++ subsidie helpt ondernemers die grootschalige hernieuwbare energie opwekken of zorgen voor een vermindering van de uitstoot van CO2. Denk hierbij aan zonnepanelen, windturbines en elektrische boilers. Bedrijven en organisaties kunnen SDE++-subsidies aanvragen om hun duurzame energieprojecten financieel haalbaar te maken. De subsidie compenseert het verschil tussen de kostprijs van grijze energie en de hogere kostprijs van duurzame energieproductie.

Project categorieën

Binnen de SDE++ subsidie, worden duurzame energieprojecten ingedeeld in vijf belangrijke hoofdcategorieën, die elk een cruciale rol spelen in de overgang naar een groenere en meer duurzame energievoorziening. Deze categorieën omvatten hernieuwbare elektriciteit, hernieuwbaar gas, hernieuwbare warmte, CO2-arme warmte en CO2-arme productie. Elk van deze categorieën draagt bij aan het verminderen van de impact op het milieu en het bevorderen van een schonere toekomst. Door te focussen op deze diverse categorieën streeft de SDE++ subsidie ernaar om een brede reikwijdte van duurzame energie-initiatieven te ondersteunen en zo de transitie naar een koolstofarme en milieuvriendelijke energieproductie te versnellen.

Aanpassingen in de regeling

In de nieuwe SDE++ regeling wordt gebruikgemaakt van zogenaamde hekjes. Via deze hekjes (ook wel domeinen) is voor een aantal technieken subsidie gereserveerd. Deze technieken, bijvoorbeeld lage en hoge temperatuurwarmte zijn nu nog niet zo rendabel. Er wordt echter verwacht dat deze technieken een belangrijke rol gaan spelen bij de energietransitie.

Naast de introductie van hekjes is de SDE++ regeling op nog enkele andere punten gewijzigd. Dit betreft:

Aanvraag voorbereiden en indienen

Ondernemers kunnen hun aanvraag nu al, eventueel samen met een adviseur, voorbereiden. De hiervoor benodigde documenten zijn namelijk al beschikbaar op RVO.nl. Vanaf eind augustus kan de aanvraag worden klaargezet binnen de eigen omgeving op de site van de RVO. Ons team van ervaren subsidieadviseurs staat klaar om jou te begeleiden bij elke stap van het aanvraagproces, van de voorbereiding van de aanvraag tot opstellen van de bijbehorende administratie. Wil je met ons onderzoeken of deze subsidie binnen jouw bedrijf kan worden ingezet? Neem dan contact op via subsidieadvies@alfa.nl of 088 253 3200.

Maartje van den Brink

Maartje van den Brink

Junior consultant

088 2533242 | maartjevdbrink@alfa.nl


Meer over Maartje