Banner

Loonbelasting afhankelijk van woonland per 2019

12 december 2018

Vanaf 2019 is het opletten geblazen als je werknemers beloont die geen inwoner van Nederland zijn. De heffingskorting die een werknemer krijgt, wordt namelijk afhankelijk van het land waarvan hij inwoner is. Om onderscheid te kunnen maken op basis van het woonland, komen er drie keer zoveel loonbelastingtabellen dan nu het geval is. Kies je de verkeerde tabel, dan ligt een naheffing op de loer. Alfa helpt je om dit te voorkomen.

Loonheffingskorting

Wat is er aan de hand? Op het salaris van jouw medewerkers houd je loonbelasting en (indien van toepassing) premie volksverzekeringen in. Bij de vaststelling van het in te houden bedrag houd je rekening met de zogenaamde loonheffingskorting. Die zorgt ervoor dat jouw personeel minder belasting hoeft te betalen. Die loonheffingskorting bestaat uit de algemene heffingskorting en de arbeidskorting.

Zowel de algemene heffingskorting als de arbeidskorting bestaat uit een belastingdeel en een premiedeel. Op dit moment mag je in de salarisverwerking voor alle werknemers het belastingdeel van de loonheffingskorting toepassen. Het premiedeel van de heffingskorting pas je alleen toe bij werknemers die in Nederland sociaal verzekerd zijn. Hierover kan een werknemer zekerheid verkrijgen door bij de Sociale Verzekeringsbank een zogenaamde A1-verklaring aan te vragen.

Niet-inwoners betalen meer loonbelasting

Met ingang van 2019 hebben alleen inwoners van Nederland nog recht op het belastingdeel van de gehele heffingskorting (dus zowel de algemene heffingskorting als de arbeidskorting). Werknemers die inwoner zijn van een EU-lidstaat of van IJsland, Noorwegen, Liechtenstein, Zwitserland, Bonaire, Sint Eustatius of Saba houden recht op het belastingdeel van de arbeidskorting, maar niet van de algemene heffingskorting. Woont een werknemer niet in één van de bovengenoemde landen, dan heeft hij in het geheel geen recht meer op het belastingdeel van een heffingskorting. Doordat buitenlandse werknemers vanaf 2019 minder of geen recht hebben op loonheffingskorting, moeten zij voortaan meer loonbelasting betalen.

Voor het premiedeel van de loonheffingskorting blijft de situatie in 2019 hetzelfde als nu. Dit betekent dat voor de toepassing van het premiedeel van de loonheffingskorting afzonderlijk moet worden bepaald of een werknemer in Nederland sociaal verzekerd is.

Correct toepassen loonbelastingtallen

Om de nieuwe regels correct in de loonaangifte te kunnen verwerken, zijn er in 2019 extra loonbelastingtabellen nodig. We moeten immers drie groepen werknemers onderscheiden:

Van belang is dus te weten of jouw medewerker een inwoner van Nederland is of niet. Als iemand hier zijn permanente woon- of verblijfplaats heeft, kun je ervan uitgaan dat hij inwoner van Nederland is (situatie 1 van het bovenstaande schema). Hij heeft dus recht op het belastingdeel van de heffingskortingen.

Bij een werknemer die zowel in Nederland als in het buitenland woont of verblijft, wordt het lastiger om de vraag te beantwoorden of hij inwoner van Nederland is. Hij is alleen inwoner van Nederland als zijn sociale en economische leven zich hier afspeelt. Woont het gezin van de werknemer bijvoorbeeld in Polen, gaan zijn kinderen daar naar school en houdt hij daar bankrekeningen aan, dan is hij geen inwoner van Nederland. Hij heeft dan alleen recht op het belastingdeel van de arbeidskorting. Bij een werknemer zonder gezin is zijn intentie van belang: Is hij van plan zich hier te vestigen, dan is hij inwoner van Nederland. Is hij van plan is om hier alleen korte tijd te blijven, dan is hij dat niet.

Woonplaatsverklaring

Hoe bepaal je van welk land een werknemer inwoner is? Dat bepaal je op basis van de feiten en omstandigheden die jou bekend zijn: bijvoorbeeld de woonplaats die de werknemer je heeft aangeleverd als één van de gegevens voor de loonheffingen, reiskostenvergoedingen die je hem betaalt en gegevens voor beoordeling van de verzekeringsplicht. In de meeste gevallen zul je op deze manier kunnen vaststellen van welk land de werknemer inwoner is. Het feit dat de werknemer een post- of verblijfadres in Nederland heeft, is echter niet voldoende om vast te stellen of hij inwoner van Nederland is. Hij zou namelijk ook een huis in het buitenland kunnen hebben, waar zijn gezin woont.

Het is daarom belangrijk om voor de bepaling van de woonplaats niet alleen uit te gaan van het opgegeven adres in de salarisadministratie. Heb je reden om te twijfelen, dan kun je jouw werknemer vragen om een woonplaatsverklaring. Je weet dan zeker van welk land de werknemer inwoner is. De werknemer kan de woonplaatsverklaring aanvragen bij het belastingkantoor waaronder hij valt. Dat kan ook in het buitenland zijn. Je begrijpt dat een werknemer er belang bij heeft om als inwoner van Nederland gezien te worden. Om er zeker van te zijn dat je niet te weinig loonbelasting inhoudt en afdraagt, is het raadzaam in voorkomende gevallen altijd een woonplaatsverklaring te laten inleveren. Je voorkomt daarmee een mogelijke naheffing door de fiscus.

Weigert een werknemer een woonplaatsverklaring te geven en twijfelt u aan de woonplaats? Wij adviseren om in dat geval niet het belastingdeel van de loonheffingskorting toe te passen. Indien de werknemer achteraf recht blijkt te hebben op de loonheffingskorting, dan kan hij dit alsnog middels het indienen van een aangifte inkomstenbelasting terug ontvangen.

Hoe verder?

Omdat uit een adres in de salarisadministratie niet altijd is te herleiden of een werknemer in het buitenland woont, kunnen wij voor uw werknemers niet zonder nadere informatie bepalen of de loonheffingskorting kan worden toegepast. Wij adviseren je daarom in kaart te brengen of je werknemers in dienst hebt die (mogelijk) in het buitenland wonen en dit aan jouw salarisadministratie door te geven. Bij twijfel adviseren wij je een woonplaatsverklaring op te vragen, dan wel aan jouw salarisadministrateur door te geven dat er geen loonheffingskorting mag worden toegepast.

Heb je vragen? Neem dan gerust contact op met een adviseur van Salaris en Personeel. Hij of zij staat je graag te woord.